Studenti FPZ-a na iHEEP konferenciji u Dubrovniku

U Dubrovniku je prošli mjesec, u hotelu Rixos Dubrovnik održan UNECE TEM / iHEEP (International Highway Engineering Exchange Program) seminar čiji je cilj bio razmjena iskustava sudionika u održavanju cesta i autocesta s naglaskom na potencijalnu implementaciju novih tehnologija u sustave održavanja i prometni sustav u cjelosti. Seminaru su prisustvovali predstavnici sektora održavanja iz europskih zemalja iz područja pod nazivom “Area 5” (Austrija, Češka, Poljska, Turska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska) te predstavnici američkih saveznih država Sjeverne Dakote, Nebraske, Montane te Kentuckyja.  Osim navedenih, na radionici su sudjelovali i predstavnik UNECE-a te predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske. Fakultet prometnih znanosti predstavljali su student druge godine diplomskog studija Luka Dedić (smjer ITS),  student prve godine diplomskog studija Alen Pavlić Ravšer (smjer ITS) i Marija Ferko, studentica druge godine diplomskog studija (smjer Cestovni promet).

Luka i Marija u opuštajećem raspoloženju nakon izlaganja

Luka i Marija u opuštajećem raspoloženju nakon izlaganja

U sklopu radionice održano je i studentsko natjecanje iHEEP – Educator and Student Participation (ESP). Na razini Fakulteta prijavilo se sedam studenata, s radovima i idejama na kojima rade sa svojim mentorima, od kojih su spomenuti Luka Dedić, Alen Pavlić Ravšer i Marija Ferko odabrani kao predstavnici za natjecanje u Dubrovniku. Luka Dedić je predstavljao rad na temu “The Benefits of Adaptive Traffic Control for Emission Reduction in Urban Areas”, odnosno izlagao je rad u kojem je pomoću softvrskih alata Visum i Vissim uspio dokazati koliko i kako se može adaptivnim vođenjem semaforiziranih raskrižja utjecati na smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova u urbanim zonama. Marija Ferko izlagala je rad na temu “Implementation of RFID Technology in Traffic Signs Satabase Inventory” u kojem je opisala postupak implementacije ključnih digitalnih podataka svakom prometnom znaku pomoću RFID tehnologije. Alen Pavlić Ravšer je izlagao rad na temu “5G Technology and Future Development of Intelligent Transport System” gdje je opisao potrebu i način unaprjeđenja postojećih telekomunikacijskih sustava u novu 5G telekomunikacijsku mrežu kako bi se omogućio razvoj ključnih ITS usluga.

Studenti Marija i Luka nakon dobivenih priznanja

Predstavnici Fakulteta prometnih znanosti održali su samostalne prezentacije na engleskom jeziku u trajanju od 20-ak minuta. Studentskim prezentacijama nazočili su svi sudionici radionice, a ocjenjivala ih je tročlana komisija sastavljena od dvoje predstavnika iz SAD-a te predstavnika MMPI.  Svi izlagači su i novčano nagrađeni, dok je glavna nagrada, putovanje na konferenciju u SAD pripala Mariji Ferko. Marija tako odlazi na 59. iHEEP konferenciju koja će se održati u rujnu ove godine u Covingtonu, u državi Kentucky.

Ovim putem redakcija PROM-a upućuje čestitke studentima na uspješnom predstavljanju Fakulteta prometnih znanosti na UNECE TEM / iHEEP seminaru i sudjelovanju na iHEEP – ESP natjecanju.

Close