Isključivanje s električne mreže: Teslini “Supercharger” punjači za automobile će uskoro biti samo na solarnu energiju

Foto: Tesla.com

Tesla svakim danom pokazuje koliko su ozbiljni u zamisli da solarna energija postane standardan izvor električne energije. Ovaj tjedan najavili su planove isključivanja svih “Supercharger” punjača za automobile s električne mreže, te će se umjesto toga punjači osloniti isključivo na solarnu energiju i baterije.

Tesla govori o nadogradnji svojih punionica solarnim panelima još od 2012 kada se Teslina mreža punionica i pojavila. Ali za sada, samo šest od 800 punionica je opremljeno solarnim panelima. Teslin CEO Elon Musk je najavio da će tvtrka početi postavljati solarne panele na sve njihove punionice kao i opremanje istih s baterijama kako bi ih se što više opremilo do predstavljanja verzije 3 “Supercharger” punjača. Glavni razlog ovakvoj odluci je taj što se punionice za Teslina vozila opskrbljuju električnom energijom većinom iz tvornica koje za pogonsko gorivo koriste ugljen, što značajno smanjuje pozitivan utjecaj na okoliš Teslinih električnih vozila.

Tesla ukupno gledajući manje zagađuje okoliš

Čak i u regijama SAD-a u kojima se električna energija dobiva većinom iz tvornica na ugljen, električna su vozila i dalje efikasnija od velike većine vozila na fosilna goriva. To znači da ideja ugradnje solarnih panela na sve Tesline punionice nije potrebna kako bi Tesle i dalje manje zagađivale od klasičnih automobila, ali Elon Musk ne pristaje na takve kompromise te se želi u potpunosti odmaknuti od fosilnih goriva i standardne električne mreže. 

Trenutno Tesle model X i model S su u mogućnosti za samo 30 minuta napuniti baterije na preporučenih 80% na “Supercharged” punionicama što omogućuje oko 280 kilometara vožnje. Supercharged punionice imaju mjesta za do 20 automobila koji se mogu puniti za što je potrebno puno sunčeve energije kako bi napunili sve te automobile. Iz tog je razloga tehnički još neshvatljivo kako se pomoću solarnih panela misli proizvesti sva potrebna električna energija.

Primjer parkirališta sa solarnim panelima, Foto: solarthermalmagazine.com

Trenutno postoji oko 770 Teslinih punionica u svijetu, a trenutno ih se gradi još 40. U planu su i velike punionice koje bi mogle puniti od 50 do 100 automobila odjednom te će se na njima graditi natkrivena parkirališta opremljena solarnim panelima koji će barem djelomično moći zadovoljiti potražnju električne energije. Tesla će čak u suradnji sa Panasonicom proizvoditi vlastite solarne panele koji će se koristiti na predviđenim punionicama. Ideja je svakako zanimljiva te se nadamo da će Tesla odlučiti napraviti svoju i punionicu kod nas.


Izvor: interestingengineering.com

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close