Velebitske ceste-nekad i sad

Foto: Lea Šikić

“Velebitske ceste” od posebnog su značaja jer povezuju priobalje s Likom. Iz tog razloga važne su stanovnicima tog područja, ali i izletnicima zbog prekrasnog krajolika, i pogleda koji se pruža s tih cesta. Zanimljivo je da je važnost njihove izgradnje prepoznata još u vrijeme vladavine Habsburške Monarhije u 18. i 19. stoljeću. Očigledno je ta su graditelji tih cesta odradili dobar posao obzirom da su uz poneku rekonstrukciju te ceste i danas u uporabi.

Uz svima dobro poznate Karolinsku i Terezijansku cestu, važno je spomenuti i Karlobašku cestu koja se koristi i danas.

Karolinska cesta je bila najstarija zaprežna cesta preko Oštarijskih vrata. Njenom izgradnjom nastalo je naselje Baške Oštarije koje se nalazi otprilike na pola puta između Karlobaga i Gospića, odnosno današnjim ustrojstvom tu završava Općina Karlobag. Karolinska cesta bila je značajna za Karlobag jer je njezinom izgradnjom omogućeno prijevoz tereta kolima to te pomorske luke i iz nje.

Terezijanska cesta zapravo je zamijenila Karolinsku cestu. Naime, Karolinska cesta više nije udovoljavala potreba prometa zbog strmina i oštrih zavoja. Gradnja te ceste bila je povjerena Filipu Vukasoviću koji je dijelom mijenjao trasu, smanjio nagibe, povećao polumjere krivina i cestu ojačao od bočnih udara vjetra.

Karlobaška cesta je nakon nekog vremena (1851.) zamijenila Terezijanu. Projektant je bio Josip Kajetan Knežić. Zanimljivo je da je za gradnju odabrao jednolične i blage nagibe koji ne prelaze maksimalnu vrijednost od 5% što udovoljava i današnjim propisima. Rekonstrukcija Karlobaške ceste i njeno afaltiranje izvršeno je 60-ih godina 10-og stoljeća i to je sadašnja cesta Gospić-Karlobag.

Cestu ne odlikuje samo važnost povezivanja priobalja i Like, već i predivan krajolik, netaknuta priroda i pogled na more od kojeg zastaje dah što možete pogledati u nastavku.

 

 

 

 

 

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close