Lenovo pomiče granice inovacija

theverge.com

Lenovo ponovno predstavlja svoje “lude ideje”, ovaj put predstavlja koncept laptopa sa savitljivim ekranima.  Tvrtka je na jučerašnjem događaju u New Yorku predstavila ideju o budućnosti izgleda prijenosnih laptopa sa savitljivim ekranima, ugrađenom tipkovnicom i poznatim ThinkPad miševima, odnosno svim Lenovo ThinkPad korisnicima poznatim “crvenim gumbićem” za navigaciju ekranom.

Primjenom ovog koncepta većina interakcije odvijala bi se glasovnim naredbama. Lenovo tvrdi kako bi se izrada ovakvih laptopa postigla naprednim materijalima i novim tehnologijama izrade ekrana. Međutim, neki stručnjaci tvrde da ovakve laptope nećemo vidjeti na našim stolovima u skorije vrijeme. Već nekoliko godina na raznim tehnološkim konferencijama gledamo predstavljanje raznih uređaja sa savitljivim ekranima, međutim ni jedan se još ne koristi u svakodnevnom životu. Koncepti koji su se pojavili kao fizički prototipovi često su tako gusti da ne bismo dobili doista fleksibilno iskustvo kao što Lenovo prikazuje. Osim toga, zbog integrirajuće tehnologija ovako nešto će biti vrlo teško izraditi.

twitter.com

Osim toga, autor naglašava da bi teško, zapravo frustrirajuće, bilo navigirati web preglednikom samo glasovnim naredbama. Možda se do razvitka ovog laptopa i glasovne naredbe unaprijede, pa ćemo s našim budućim uređajima razgovarati kao i sa stvarnom osobom. Teško je zamisliti što nas čeka u budućnosti, trenutno je teško predočiti ovakav napredak tehnologije, ali često nas inovacije iznenade pa se brzo naviknemo na njih i koristimo ih svakodnevno. Možda nam trenutno ovakav koncept zvuči smiješno, ali možda će nam za nekoliko desetljeća biti smiješni naši trenutni ugrađeni ekrani kao što su nam danas smiješni ekrani s katodnim cijevima (ako ih se uopće tko još sjeća jer se lako naviknuti na bolje, a “muke po ogromnim katodnim kutijama” pokušavamo staviti u zaborav). Je li se Lenovo malo zaletio ili će nam stvarno donijeti nove stvari na tržište, ostaje nam vidjeti.


Izvor: theverge.com

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close