4 razloga zašto morate redovno pratiti tlak u pneumaticima

Foto: shop.chrismyersnissan.com

Vozači često zaborave na pneumatike svojih automobila, bilo da prate istrošenost ili stanje istih, bilo da provjeravaju tlak u njima. Potrbeno bi bilo svaki drugi put kada natočimo gorivo provjeriti tlak, a najmanje jednom mjesečno. A zašto je važno pratiti tlak u pneumaticima ili kako ih svi popularno zovemo, gumama, pokazati ćemo kroz par savjeta.

 1.  Tlak u pneumaticima se mijenja s obzirom na vremenske uvjete

Zrak nije iste gustoće na različitim temperaturama te je vrlo važno provjeravati tlak u pneumaticima ukoliko se prelazi u druga godišnja doba, na primjer iz hladnijeg u toplije. Tlak u pneumaticima uvelike ovisi o vanjskoj temperaturi zraka koja u sezoni može imati i razlike od 30 stupnjeva!

2. Tlak zraka u pneumaticima utječe na koeficijent trenja, odnosno “držanje” automobila u zavojima

Najlakše za objasniti drugu točku je to što pneumatik s nedovoljnim tlakom u zavoju može dovesti vozilo u preupravljanje ili podupravljanje zbog toga što pneumatik ne može zadržati svoj oblik te se savija pod opterećenjem kotača što smanjuje koeficijent trenja. Isto tako nije dobar niti preveliki tlak jer pneumatik ne može pratiti podlogu te dolazi do istih posljedica.

3. Potrošnja goriva se može značajno povećati

Zbog nedovoljnog tlaka potrošnja goriva se može povećati i do 20%! Mnogi vozači to ne znaju, ali ako bi znali da se održavanjem potrebnog tlaka u pneumaticima može uštedjeti na potrošnji goriva, a samim time se poboljša i financijska situacija novčanika, sigurno bi češće to provjeravali.

4. Pneumatici se nejednako troše te ih je češće potrebno mijenjati

Ukoliko je tlak u pneumaticima prenizak, pneumatik se puno više troši pogotovo na vanjskim rubovima zbog velikog opterećenja. Ako je tlak previsok, onda se troši sredina pneumatika prebrzo, što opet znači potrebnu preranu izmjenu.

Iz gore navedenih savjeta se može vidjeti ne samo da održavanjem pravilnog tlaka u pneumaticima možemo uštedjeti novac, nego povećavamo sigurnost u prometu, svoju vlastitu sigurnost, ali i brinemo za ostale sudionike u prometu. Jedan od glavnih problema premalog ili previsokog tlaka je produljivanje zaustavnog puta automobila te sklonost podupravljanju ili preupravljanju. Zato ukoliko ste u prilici već sutra provjerite svoje pneumatike.

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close