Može li motorno ulje izdržati 35 000 kilometara bez izmjene? Sintetička ulja mijenjaju dosadašnju percepciju redovnih servisa

Foto: res.cloudinary.com

O motornim uljima smo već u nekoliko navrata pisali i objašnjavali razliku između sintetičkog i konvencionalnog motornog ulja, a sada je tvrtka Mobil na tržište izbacila sintetičko ulje koje, prema njihovim tvrdnjama, može izdržati 35 000 kilometara bez izmjene. To je velika novost u svijetu automobila i motornog ulja za automobile jer je danas još uvijek neki standard mijenjati ulje jednom godišnje ili na 20 000 kilometara, dok oni koji izrazito paze na svoja vozila mijenjaju ulje čak i dva puta godišnje, odnosno na 10 000 kilometara. Dolaskom sintetičkih ulja na tržište, održavanje vozila se skroz promijenilo jer se ulje mijenja rjeđe nego nekad (prije su se motorna ulja morala mijenjati na svakih 5000 kilometara) te se svakim danom tehnologija razvija. Tvrtka Mobil nudi ulje koje izdrži 35 000 kilometara te u tom periodu potpuno zadržava prvotna svojstva. Ovakav razvoj tehnologije će zasigurno utjecati na autoindustriju, kako na same proizvođače, tako i na popratne dijelove, a na kraju i na samog potrošača. Hoćete li zbog ovakvih motornih ulja mijenjati ulje u svom automobilu rjeđe, odnosno na većoj kilometraži? Nekako smo mišljenja da će autoentuzijasti nastaviti po svojim starim “šprancama” od pola godine, dok će nova vozila i njihovi vozači pratiti nove trendove autoindustrije.

Kako novo Mobil ulje funkcionira i zašto su sintetička ulja bolja, pogledajte u priloženom videu.

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close