Hrvatska prati pozitivne trendove. Vollo & Nextbike suradnja!

Izvor slike: Vollo.net

Pitate li se ikada po dolasku na autobusni kolodvor kako dalje? Vollo i Nextbike pokrenuli su suradnju te korisnicima ponudili eko riješenje – s autobusa na bicikl.

Tko su Vollo i Nexbike?

Vollo.net je online servis za jednostavnu pretragu, usporedbu i kupovinu autobusnih karata. O Vollu smo u Promu već pisali, a intervju s njihovom članicom možete pročitati na linku.

Nextbike je sustav javnih bicikala (bikesharing) koji u Hrvatskoj već sada broji 20.000 registriranih korisnika. Bicikl se može uzeti na bilo kojoj stanici i vratiti ga na bilo koju drugu. Nextbike sustavi su prisutni u 120 gradova u svijetu, a 15 tih gradova je u Hrvatskoj. O Nextbike-u smo pisali u više navrata, a intervju s njegovim osnivačem, Krešimirom Dvorskim također možete pronaći na linku.

Stanica javnih bicikala Nextbike / Izvor: Nextbike

Što je intermodalni prijevoz putnika?

Intermodalni prijevoz putnika je takav prijevoz koji podrazumijeva korištenje dva ili više prijevozna moda za jedno putovanje, npr. vlak i bicikl ili avion i autobus/tramvaj. Prijevozni mod može biti automobil, autobus, tramvaj, vlak, bicikl, hod itd.

Illustracija: Božo Cicvarić

Što suradnja nudi korisnicima?

Svojom suradnjom Vollo i Nextbike potiču korisnike na vožnju bicikla nakon putovanja autobusom odnosno na intermodalnost. Prilikom online kupovine autobusnih karata korisnici trebaju utipkati VOLLONEXTBIKE17 kako bi ostvarili određeni popust na kartu. S druge strane, svaki korisnik Vollo usluga koji se još nije registrirao na Nextbike uz korištenje određenog koda može si osigurati dodatan sat besplatne vožnje svaki dan, i to 365 dana od dana registracije. Detaljnije o usluzi možete pročitati na linku.

Udio biciklističkog moda prijevoza u prometu po glavnim europskim gradovima / Izvor: ecf.com

Uz povoljnije karte za bus, korisnicima se pruža mogućnost dodatnih free minuta za vožnju biciklom čime se potiče kombiniranje prijevoza i korištenje bicikala kao zdravog i ekološki održivog prijevoznog sredstva. U većini razvijenih europskih gradova suradnje poput ove donose mnogobrojne koristi i potiču korištenje javnog prijevoza. Uz ovakve ponude Hrvatska u tome ne zaostaje.

Prikaz usluge Call a Bike željezničkog operatera Deutsche Bahn / Izvor: printscreen DB

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close