DHL i Latvian Railways zajedno za jaču baltičko-kinesku trgovinu

Izvor: www.ldz.lv

Baltički i nordijski izvoznici mogu optimistično gledati prema budućnosti. Novi ugovor između državnog latvijskog poduzeća Latvijas dzelzceļš (LDz) (eng. Latvian Railway) i DHL Global Forwardinga omogućiti će bržu, jeftiniju i pouzdaniju logističku povezanost s kineskim tržištem. Dvije su tvrtke 28. lipnja potpisale Memorandum o razumijevanju i suradnji (MUC) u kojemu su se obvezale fokusirati svoju organizaciju prema postizanju multimodalnog željezničkog lanca između Kine i Latvije.

“DHL je važan čimbenik u realizaciji inicijative Pojasa (Belt and Road) između Kine i Europe u većem broju zemalja što uključuje zemlje iz nordijske regije koje će se direktno opsluživati Shenzhen – Minsk rutom.” – predsjednik LD-a, Edvīns Bērziņš

U lanac su uključene rute za teretni promet i konsolidacijske usluge u gradu Riga. Osim spomenutog, MUC će za nove trgovačke veze garantirati postavljena tranzitna vremena te pojednostavljene carinske i manipulacijske procedure za dolaznu i otpremnu robu. Također će se staviti veća pažnja na podršku zbirnim pošiljkama kao što je Less-than-Container Load (LCL) tereti.

Ovim činom Latvija se strateški pozicionirala kao gateway između zemalja Belt and Road rute i ostalih dijelova Europe.

Memorandum također sadrži provizije za prekomorski i intermodalni prijevoz između Latvije, Skandinavije te Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, ali i ostalih ključnih gradova kontinentalne Europe.


Izvor: www.ldz.lv

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close