Nova metodologija aplikacije za pronalaženje parkirnih mjesta

Foto: easyparkgroup.comFoto: easyparkgroup.com

Švedska developerska tvrtka EasyPark razvila je novu aplikaciju za parkiranje nazvanu Find&Pay. Iz EasyPark-a tvrde da će aplikacija bazirana na njihovoj tehnologiji smanjiti vrijeme traženja parkirnih mjesta za 50% u zagušenim europskim gradovima. Prema studiji, vozač u životnom vijeku potroši gotovo 2500 sati za traženje parkirnog mjesta za svoje vozilo, dok je gotovo 30% prometnih zagušenja u gradovima posljedica procesa traženja parkirnih mjesta. Na razini Europe to bi značilo da se približno 50 milijuna tona ispušnih plinova ispusti u okoliš samo radi praznog hoda u procesu traženja slobodnih parkirnih mjesta.

Iz EasyParka navode kako su današnje navigacijske tehnologije omogućile vrlo efikasno navođenje vozila, no brz pronalazak prihvatljivih parkirnih mjesta za postojeće sustave još uvijek je velik izazov. Find&Pay, kako navode, trebao bi riješiti navedeni izazov kod vozača.

Nova aplikacija za parkiranje bazira se na tehnologiji koja koristi big data (velike baze podataka), prediktivne analize, te strojno učenje kako bi se locirala parkirna mjesta u manje vremena, pomažući vozačima koji traže parkirališta, ujedno i smanjujući gužve i štetne emisije plinova koje se prilikom gužvi nepotrebno ispuštaju.

(Foto: flickr.com)

(Foto: flickr.com)

Nadalje, Find&Pay aplikacija dizajnirana je da kombinira veliki obujam podatkovnog prometa s masovnim izvorima lokacijskih podataka od strane korisnika i IoT uređaja, te tako kreira digitalnu kartu s vjerojatnostima postojanja slobodnih parkirnih mjesta za svaku gradsku četvrt u svakom datom satu.

Bazirana na navedenim podacima, aplikacija pruža korisnicima informacije o rutama do destinacija koje imaju najveću vjerojatnost postojanja slobodnih parkirnih mjesta. Aplikacija također omogućuje jednostavne i postepene navigacijske upute, te jednostavan način naplate parkiranja prilikom samog dolaska na parkirno mjesto.

Ova tehnologija testirala se kroz preko 500 testova u 31 gradu, na taj način iz ljudi iz EasyPark-a pokušali su osigurati u konačnici što pouzdaniju i efikasniju uslugu. Iako još nije u primjeni, u rujnu ove godine, Find&Pay bi se mogao naći u primjeni prvo u Stockholmu, a kasnije i u ostalih 30-ak gradova u Europi. Planovi za širenje postoje i za najveće gradove svijeta, no prije toga bit će potrebno vidjeti koliko je doista efikasna navedena tehnologija.


Izvor: www.roadtraffic-technology.com

O autoru

Alen Pavlić Ravšer
Student diplomskog studija inteligentnih transportnih sustava na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područja zanimanja: ITS, V2X komunikacija, kooperativni sustavi, ekološki održiva mobilnost, eMobilnost, upravljanje u incidentnim situacijama.
Close