Međunarodna konferencija Europskih mladih inženjera (EYE) u Bristolu

Članovi EYE-a ispred tvornice Airbus UK

Od 16. do 18. lipnja ove godine u Britanskom Bristolu održana je konferencija European Young Engineers pod nazivom EYE@Bristol. European Young Engieers (EYE) je organizacija koja okuplja mlade inženjere (oni koji već rade, ali i one koji još studiraju) raznih usmjerenja od građevinskih, kemijskih, procesnih, prometnih pa sve do inženjera strojarstva, brodogradnje i sl. EYE broji ukupno 22 članice:

 • ACE – Association for Consultancy and Engineering, Velika Britanija
 • ANEIL – Union of Luxembourg Engineering Students, Luxemburg
 • BNEI – National Bureau of Engineers, Francuska
 • EYE Italia
 • EYE UK
 • FI – French Association of Female Engineers – Francuska
 • FNTS – Federation of the Scientific Engineering Unions – Bugarska
 • GION – Association of Young Engineers of the Province of Salerno – Italija
 • IDA – Danish Society of Engineers – Danska
 • Engineers Ireland – Irska
 • IMarEST – Institute of Marine Engineering, Science and Technology – Velika Britanija
 • IOM3 – Institute of Materials, Minerals and Mining – Velika Britanija
 • KIVI – Royal Institute of Engineers – Nizozemska
 • KLV – Royal Agricultural Society – Nizozemska
 • ie-Net – Belgija
 • NITO – Norwegian Society of Engineers and Technologists – Norveška
 • OE – Order of the Engineers – Portugal
 • STELEKS – Student Association of Electrotechnics of the University of Sarajevo, Bosna i Hercegovina
 • UESA – University Engineering Students Association – Malta
 • UIL – Union of professional Engineers in Finland – Finska
 • VDI – Association of German Engineers – Njemačka

EYE svake godine organizira dvije konferencije diljem Europe

Aktivnosti EYE-a su organiziranje trodnevnih konferencija dva puta godišnje, obično u kasno proljeće i kasnu jesen. Prvi dan organizirano je okupljanje sudionika konferencije, posjeti tvornicama, istraživačkim centrima i sl., ceremonija otvaranja konferencije te druženje članova. Drugi dan se sastoji od cjelodnevnih radionica i prezentacija na kojima sudionici mogu razvijati određene vještine, proširiti svoje znanje i čuti govore raznih uspješnih ljudi iz svijeta inženjerstva. Dan se završava gala večerom. Treći dan predviđen je za održavanje plenarne sjednice EYE-a nakon čega se ostavlja vremena za turističko i kulturno razgledavanje grada. Na kraju dana, održava se i sastanak predsjedništva i vijeća EYE-a.

Osim konferencije, EYE objavljuje i E-Magazin nazva „EYE Contact“ u kojemu se dva puta godišnje objavljuju novosti vezane za EYE, prošle i buduće konferencije i članci članova EYE-a (posjeti industrijama, razvoj tehnologije i sl.). Organizacija surađuje i sa organizacijom „Careers International“ koja ih obavještava o trenutnim poslovima vezanima za inženjersku struku.

Više od 50 mladih inženjera posjetilo je najveće istraživačke kompanije u UK

Ovoj konferenciji prisustvovalo je više od 50 mladih inženjera raznih usmjerenja. Prvi dan održano je okupljanje u YHA Bristol hostelu gdje su mladi inženjeri koji se ne poznaju imali priliku upoznati se i ostvariti prve kontakte. Nakon registracije i podjele akreditacija, grupe mladih inženjera imale su priliku otići u jednu od četiri kompanije (ovisno o njihovom odabiru):

 • Bristol Robotics Laboratory (BRL) – sveobuhvatan akademski centar za multidisciplinarno robotičko istraživanje u Velikoj Britaniji. Organizacija ostvaruje suradnju sa Sveučilištem West England (UWE Bristol), Sveučilištem Bristol i preko 200 akademika, istraživača i ostalih sudionika. BRL je danas svjetski lider u robotici, inteligentnim autonomnim sustavima i bio inženjerstvu.
 • National Composites Centre (NCC) – organizacija u kojoj radi preko 100 stručnjaka, kompozitnih inženjera, projektanata i tehničara. Glavni cilj ove organizacije je postati svjetski centar za kompozitnu tehnologiju. NCC omogućuje istraživanje i razvoj tehnologije koja je potrebna u svim sektorima koji imaju potrebu korištenja ovakve vrste materijala (npr. Airbus)
 • Airbus UK – najveći svjetski proizvođač komercijalnih zrakoplova koji danas broji preko 134 000 zaposlenih diljem svijeta i ukupnim prihodom od 67 milijardi eura. Samo u sektoru komercijalnog zrakoplovstva tvrtka danas zapošljava više od 4 000 inženjera. Airbus Bristol predstavlja sjedište Airbusa u Velikoj Britaniji u kojemu se nalazi centar za projektiranje i izradu krila aviona, sustava za gorivo i opreme za slijetanje za većinu komercijalnih zrakoplova. U sklopu posjeta Airbusu posjećen je pogon za izradu krila teretnog vojnog aviona Airbus A400M Herkules gdje je bilo moguće vidjeti cijeli proces izrade i dobiti odgovore na mnoga pitanja vezana za krila i opremu na njima (izrada spremnika, uporaba kompozita, pumpe sa goriva, motori, dodatna vojna oprema i sl.). U krugu tvornice je posjećen i pogon za testiranje i izradu dijelova od titanija i sličnih specijalnih materijala korištenjem raznih tehnologija 3D printanja (Selective Laser Sintering – SLS, Selective Laser Melting – SLM i Electronic Beam Melting – EBM).
 • GKN Aerospace – najveći svjetski dobavljač tehnološke razine 1 za avioindustriju. Sastoji se od 55 tvornica diljem svijetu u 14 zemalja i danas opslužuje preko 90% svjetskih proizvođača aviona i avionskih motora. Njihova tehnologija koristi se u zrakoplovima od uskotrupnih do poslovnih pa čak i u petoj generaciji borbenih aviona.

Posjet tvornici Airbus UK

U sklopu konferencije održano je desetak radionica raznih stručnjaka

Drugi dan konferencije održan je u Inženjerskoj kući (Engineers House). Tamo je održano mnoštvo radionica i prezentacija poput:

 • Innovation in Construction – voditelji radionice objasnili su što je BIM (engl. Building information modeling), kako je BIM korišten na velikim projektima u Velikoj Britaniji te kako BIM može pomoći pri donošenju odluka.
 • Potential Energy – na ovoj radionici mladi inženjeri dobili su savjete kako kreirati prezentaciju i kako prezentirati i to kroz izradu vlastite prezentacije.
 • Mind Mapping – From Complexity to Clarity – voditelji ove radionice pojasnili su zašto je bitno izrađivati mentalne mape i koje programe je najbolje koristiti ovisno o vrsti projekta na kojemu se mentalna mapa izrađuje.
 • Design Thinking – radionica je omogućila mladim inženjerima da lakše određuju važna pitanja i osobe kojima pitanja moraju biti postavljena te da lakše vizualiziraju procese kako bi bili fokusirani na „prave stvari“.
 • EYE Lighting Talks – mladi inženjer, člank EYE-a, predstavio je sebe i svoj rad u tvrtki Airbus gdje radi u odjelu istraživanje i izradu sustava za zaštitu zrakoplova od udara gromova.
 • Proffesional Registration – radionica je pokušala pomoći mladima da razvijaju vještine koje će im pomoći pri nalaženju posla
 • Ideas are International – na ovoj radionici prezentirane su ideje koje će se pokušati ostvariti, a prisutni su se mogli prijaviti i za sudjelovanje.
 • Personal Branding for Engineers – voditelji radionice pokušali su prisutnima pomoći razumjeti važnost brendiranja inženjera te kako raditi na brendiranju, zašto i kako biti uključen u društvene mreže (Facebook, Twiter, LinkedIn i sl.), kako koristiti društvene mreže za umrežavanje, kako odrediti vlastite vještine i prezentirati ih na ispravan način.

Radionice/predavanja su održane u tri dijela. U svakom dijelu mladi inženjeri mogli su birati jednu radionicu/predavanje ovisno o temama koje su ih zanimale. Na kraju dana održana je gala večera u dvorani hotela Grand Bristol.

Treći dan konferencije održana je plenarna sjednica članova EYE-a gdje je predstavljen rad EYE-a, najavljena sljedeća konferencija koja će se održati u siječnju 2018. godine u Kopenhagenu i konferencija koja će se održati u proljeće 2018. godine u Bugarskoj Sofiji. Na ovoj konferenciji prvi su puta je bio predstavnik iz Hrvatske koji je predstavljao Hrvatski Inženjerski Savez koji bi uskoro trebao osnovati EYE Hrvatska. Tom prigodom je održana prezentacija predstavnika HIS-a, Marina Dokoze, o Hrvatskoj, Hrvatskim inženjerima i Hrvatskom inženjerskom savezu.

Ostatak dana bio je predviđen za razgledavanje Bristola, dok je za članove vijeća bio organiziran zaseban sastanak u popodnevnim satima.

Ako želite postati člank EYE Hrvatska svoju prijavu možete poslati prema uputama na poveznici.

O autoru

Marin Dokoza
Magistar željezničkog prometa, entuzijast i ljubitelj željeznice. Zanimaju ga područja održive mobilnosti, željezničkog prometa i urbanog prometnog planiranja.
Close