Vozačka dozvola za mlade bicikliste

Ilustracija/Izvor: pixabay.com

Djeca sada napokon mogu legalno voziti svoj bicikl nakon što polože ispit za biciklističku dozvolu.

Polaganje ispita za biciklističku dozvolu provodi se u suradnji učitelja, zaposlenika HAK-a ili autoklubova i policijskih službenika, dok je za uređenje poligona odgovoran ravnatelj škole.

Zakon kaže da dijete do 14. godine na cesti ne smije voziti bicikl bez pratnje osobe starije od 16 godina, a to znači da su do sada, prema Zakonu, sva djeca u Hrvatskoj mlađa od 14 godina bez položenog biciklističkog vozačkog ispita dok su se vozili biciklom po cesti, bez pratnje, automatski bila u prekršaju.

Obuka za mlade bicikliste sastoji se od  prvog modula koji traje osam sati, te drugog modula koji traje sedam sati, finalni 16. sat je ispit koji se sastoji od dva dijela. Prvi dio pisana je provjera znanja na računalima u učionici, dok je drugi dio ispita vožnja bicikla na posebno izrađenom poligonu. Ispit provodi zaposlenik HAK-a ili autokluba i policijski službenik, a nazočan je i učitelj. Samo ako učenik položi teoriju onda smiju na praktični dio vožnje bicikla na poligonu. Oni koji polože teoriju, a ne uspiju završiti praktični dio, moći će se opet prijaviti na praktični dio ispita u prvom sljedećem terminu.

Za polaganje ispita predviđena su dva ispitna ciklusa, proljetni u svibnju i lipnju, a jesenski tijekom rujna i listopada.

Oni koji uspješno završe sve zadatke dobivaju potvrdu kojom će moći samostalno sudjelovati u prometu ili se s prijateljima nakon škole voziti na biciklima, a da nisu u prekršaju.

Poligonske radnje/Izvor: Revija HAK, Pospanost i apneja, br. 265, srpanj 2017. godine, str. 8.

I za kraj važno je ponoviti kako se u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama definira ponašanje sudionika u prometu kada je riječ o biciklistima

  • Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika.
  • Ako se dva ili više vozača bicikala, mopeda ili motocikala kreću u skupini, dužni su kretati se jedan iza drugoga.
  • Zaštitnu kacigu, tijekom vožnje na cesti, na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina.
  • Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Za kršenje bilo koje od navedenih odredbi zakona novčana kazna iznosi 300 kuna.

 


Preneseno sa: Revija HAK, Dozvola i za mlade bicikliste, br. 265, srpanj 2017. godine, str. 8.-9.

Close