Što nije pokriveno u potpuno KASKO osiguranju

Ilustracija/Izvor: pixabay.com

Prilikom ugovaranja kasko osiguranja uglavnom pitamo što pokriva kasko osiguranje a vrlo rijetko se zapitamo što nije pokriveno. Upravo takvo pitanje spasilo bi muka i gnjeva mnoge. Sve je u redu do trenutka u kojem treba podići neki novac od kaska.

Uvjeti kasko osiguranja osobnih vozila razlikuju se od jednog do drugog osiguravajućeg društva, ali se u pravilu više računa vodi o cijeni kaska, nego o uvjetima. Razlikuje se puno, djelomično i dopunsko kasko osiguranje. Osigurani rizici punog kasko osiguranja nisu isti kod različitih osiguravajućih kuća. Ono što pojedine kuće nude u okviru punog kasko osiguranja druge nude pod dopunskim kasko osiguranjem. U svrhu izbjegavanja čitanja papira i kasnijih komplikacija uzima se potpuni kasko. Odnosno, daj mi i dopunski kasko pa da znam da mi je sve pokriveno. Potpuno kasko osiguranje ne znači da su njime pokrivene sve štete i rizici koje vam mogu pasti na pamet, ali ni dopunsko kasko osiguranje također ne pokriva sve štete koje se realno mogu dogoditi.

            Sve je dobro dok je dobro i dok se ne jave neka oštećenja na vozilu izazvana pukim ‘previdom’, banalnošću štoviše, a onda se za ista pokuša ostvariti pravo temeljem police čak dopunskog kasko osiguranja, no osiguravajuće društvo kaže glasno – NE!

Postoji mnogo rizika ili šteta koje se mogu vrlo lako dogoditi, a isključene su iz pokrića potpunog, odnosno dopunskog kasko osiguranja. Izrijekom se osiguravatelj uvijek ograđuje kako ne nadoknađuje štete i troškove uzrokovane rizicima punog, dopunskog i djelomičnog kasko osiguranja ako su nastali, primjerice, zbog smrzavanja tekućine u hladnjaku ili bloku motora, gubitkom ulja iz motora, diferencijala i mjenjača ili gubitkom tekućine za hlađenje. Nema naknade ni štete nastale probušenjem ili pucanjem vanjske ili unutarnje gume, oštećenja kotača zbog vožnje s praznom gumom, nedovoljnog podmazivanja, manjka vode u hladnjaku i slično, kao ni zbog korištenja vozila na cesti ili dionici ceste koja je zatvorena za promet. Pojedina osiguravajuća društva izrijekom navode kako ni punim ni dopunskim kasko osiguranjem ne pokrivaju štete nastale kao posljedica korištenja vozila bez propisane zimske opreme sukladno propisima države u kojoj se dogodio osigurani slučaj, osim u slučaju kada šteta nije u uzročnoj vezi sa stanjem na cesti.

Sve nabrojano upućuje na to kako je riječ o vrlo realnim životnim situacijama, koje nisu uključene u kasko osiguranje. Stoga je važno obratiti pažnju prilikom sklapanja ugovora o osiguranju te dobro promisliti proziv kojih rizika  šteta je zaista potrebno osigurati Vaš automobil.


Preneseno sa: Revija HAK, Nepotpuni potpuni kasko, br. 264, lipanj 2017. godine, str. 37.

Close