Inovacija u biciklističkom svijetu; Smart Bell zvonce za bicikl mogu čuti vozači u vozilima!

Foto: fcb.om

U svijetu automobila se svakim novim modelom na tržištu izbacuju i nove sigurnosne tehnologije koje promet čine sve sigurnijim. Kada se radi o biciklistima i biciklističkom prometu, već se dugi niz godina nije ništa promijenilo. Pasivna sigurnosna oprema biciklista je prednje i stražnje svijetlo te reflektirajući prsluk, što u današnjem dobu gdje se sve više ljudi okreće upravo biciklu kao svakodnevnom prijevoznom sredstvu jednostavno nije dovoljno.

Tu situaciju je prepoznala i tvrtka AXA koja je na vrlo inovativan način doskočila jednom od problema biciklista, a to je da ih se ne čuje u prometu. Malo zvonce na volanu nema dovoljnu jačinu kako bi ga vozači čuli u automobilima, a uz malo glasnije pojačan radio neće ni čuti kako biciklist viče pored njega. Zato je sada ovdje Smart Bell, odnosno “pametno zvonce” koje koristi, osim standardnog zvonca, RDS tehnologiju, te se kao i informacije u prometu uključuje u zvuk radija kada biciklist pozvoni. To sve funkcionira na sljedeći način: Biciklist uvidi opasnost, pozvoni klasičnim zvoncem na volanu što aktivira RDS signal, koji tada prigušuje zvuk radija u automobilu te umjesto toga prenosi zvuk zvonca. Na taj način vozač u automobilu čuje biciklista te može reagirati na vrijeme ili barem znati da je biciklist u blizini.

Smart Bell komunicira s automobilom pomoću RDS signala, Foto: fcb.com

Što je još bolje, Smart Bell ima ugrađeno stražnje svjetlo za bolju vidiljivost te je dizajniran tako da može komunicirati sa bilo kojom vrstom auto radija te prenositi RDS signal, čak i kada vozač sluša Mp3, Aux ili Cd, što u konačnici olakšava život ne samo biciklistima nego i vozačima automobila. Nadajmo se da će ovaj projekt uspjeti, te da ćemo ga često viđati na biciklima jer zlatno pravilo prometa je “važno je biti viđen” odnosno u slučaju biciklista “važno je biti primijećen”

Kako to sve funkcinira možete pogledati u videu ispod, a projekt se nalazi na službenoj stranici stranici: fcb.com

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close