Sedam stvari koje trebate znati o Tesla 3 modelu

Tesla Model 3/ Izvor: tesla.com

Kako se Teslin model 3 približava otvorenim cestama, a Tesla još uvijek nije izdala potpune specifikacije, u nastavku prenosimo sedam stvari o ovom električnom vozilu koje do sad znamo.

1. Ovo je do sada najjeftinije Teslino vozio

Prema Teslinoj strategiji, planira lansirati jedan skup model kojim bi financirali jeftiniji model, pa taj da ostvare još jeftiniji model itd. Teslom 3 realizirali su tu strategiju, pa je tako za cijenu od 35 000 dolara (za rane narudžbe) ovaj model puno jeftiniji od modela S čija je početna cijena bila 70 000 dolara ili modela X čija je cijena oko 83 000 dolara. Cijena ovisi o tome gdje živite i koliki ćete poticaj dobiti od države.

2. Plaćat će se naknada za punjenje automobila

Tesla je prošle godine najavila da će svi koji naruče model 3 nakon 1. siječnja 2017. plaćati naknade za superpunjače. Bit će nagrađeni s nekoliko besplatnih kilometara, ali nakon toga plaćat će korištenje Teslinih superpunjača. Tesla je ubrzo nakon objave podsjetila korisnike da je cijena superpunjača puno manja od plaćanja goriva za tradicionalne automobile s unutarnjim izgaranjem.

3. Moći će se puniti preko krova

Elon Musk na Twitteru je potvrdio kako bi model 3 mogao doći sa solarnim panelima na krovu. Hmm, ne vjerujemo dok ne vidimo, a i dok Musk ne potvrdi odnosi li se to na bateriju ili samo malene uređaje ugrađene u automobil. Ako bude tako, to bi moglo značiti manje vremena provedenih na stanicama superpunjača.

4. Moći ćete kampirati u njemu

Tesla je spremna prilagoditi potrebu kampiranja u modelu 3, koji će navodno imati isti “Camper Mode” kao model S. Stražnja sjedala moći će se spustiti, što vaš automobil pretvara u 1.68 m dug krevet. Ova informacija još nije potvrđena, ali ako cijena nekretnina bude još rasla ne bi se čudili da imamo polja 3s kampera.

Tesla Camper Mode/ Ilustracija: Stephanie Davidson

5. Imat će “Ludicrous ” mod

S “Ludicrous” modom Tesla S postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 2,6 sekundi. Vidjet ćemo hoće li model 3 imati istu snagu, ali Elon Musk potvrdio je da će imati “Ludicrous” mod. Model 3 trenutno ima procijenjeno ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,6 sekundi, no nije poznato odnosi li se to na “Ludicrous” mod ili mu je to stvarna brzina.

6. Prvih nekoliko modela izašlo u petak

Musk je u petak bio domaćin događaja na kojem je poslano prvih 30 Tesla 3s modela sretnim vlasnicima. Događaj se za sve nas koji nismo bili jedni od sretnih 30 prenosio uživo na tesla.com. Tvrtka je vrlo optimistična oko proizvodnje i tvrdi da će do kraja godine proizvoditi po 20 000 automobila mjesečno.

7. Do iduće godine vjerojatno nećete moći kupiti svoj primjerak

Entuzijasti koji su rezervirali model 3 s 1000 dolara pologa navodno od prošle godine nisu dobili povratnu informaciju od Tesle. Bez obzira na optimističnost oko proizvodnje, Tesla još mora izraditi 400 000 već naručenih električnih vozila, što znači da će proći dosta vremena dok ćete moći sjesti u svoj primjerak (ako ga još niste naručili).

 

Kako stvari stoje, a i poznavajući hrvatske “poticaje” za smanjenje emisija štetnih plinova, mi si svoj primjerak još dugo nećemo moći priuštiti. Recite nam što mislite o Teslinom modelu 3, pogotovo ako ste vi jedan od sretnika koji su predali rane narudžbe!


Preneseno s: thenextweb.com

 

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close