Aplikacija za pješake smanjene mobilnosti

Prelazak ceste u Nizozemskoj/ Izvor: eltis.org

Za pješake sa smanjenom pokretljivošću, prijelaz na semaforu nije uvijek tako jednostavan. Crveno svjetlo može se ponovno upaliti prije nego što stignu na drugu stranu, stavljajući ih u opasnost. Nizozemski grad Tilburg odlučio je tome stati na kraj.

Od travnja se testira nova aplikacija koja mijenja vrijeme prijelaza na semaforima na temelju potreba pješaka, odnosno njihove pokretljivosti. Senzor na svjetlima skenira pločnik s druge strane ceste, odnosno one s koje pješak kreće. Ako detektira da netko čeka kada pritisnete gumb, tada se vrijeme trajanja zelenog svjetla prilagođava prema stupnju mobilnosti korisnika.

Aplikacija naziva Crosswalk, dolazi unaprijed instaliranom s jednom od četiri aplikacije za razne potrebe mobilnosti. Radi zajedno s GPS-om i softverom koji upravlja semaforima, uklanjajući potrebu za drugim uređajima.

10 stanovnika Tilberga je zaduženo za testiranje Crosswalk aplikacije. Jedan od njih, Noud Rommen, komentirao je da “može doći do otoka na pola puta prije nego što svjetlo na semaforu postane crveno pa mora ponovno čekati. Aplikacije je izvrsna, ako bude dobro radila. Kaže kako u njegovom naselju ima puno starijih ljudi, a aplikacija za njih znači siguran prelazak ceste”.

Developer aplikacije, Dynniq, osmišljava alternativne verzije za bicikliste i pješake s oštećenjem vida.

Pametni semaforski projekt dio je 25-godišnjeg plana kako bi Tilburgova cestovna mreža bila ugodnija za pješake i bicikliste. “Želimo koristiti tehnologiju, a ne postavljati više asfalta”, kaže Mark Clijsen, stručnjak za urbanističko planiranje u gradskom vijeću.

Pilot projekt će se procjenjivati u jesen, a ako bude uspješan, Clijsen procjenjuje da se semafori u gradu mogu unaprijediti u kratkom roku.


Preneseno s: eltis.org

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close