Australija gradi autocestu od 2000 kilometara za električna vozila

Foto: Joey Kyber, pexels.com

Grad Queensland na istočnoj obali Australije gradi 2000 kilometara dugu autocestu koja će imati brojne punionice za električna vozila. Australski ministar energetike, Mark Bailey, najavio je gradnju ove autoceste koja će imati čak 18 brzih punionica za električna vozila, kako bi vozači mogli bezbrižno putovati usprkos manjem dometu njihovih električnih vozila. Taj cijeli projekt je osmišljen kako bi potaknuo vozače na kupnju električnih automobila, te će punjenje vozila biti besplatno godinu dana.

Koncept ovakvih autocesta će potpuno promijeniti cestovni promet

Trenutno, grad Queensland ima samo 0.1% električnih vozila od ukupnog broja automobila. Anketa koju su provele gradske službe ukazuje na to da bi se čak 50% vozača odlučilo kupiti električno ili hibridno vozilo untar dvije godine ako bi se infrastruktura za punjenje električnih vozila izgradila na zadovoljavajućoj razini. Iako su električna vozila jeftinija za održavanje tokom eksploatacije, problem i dalje stvara ograničeni domet što u kombinaciji sa premalo punionica rezultira vrlo malom prodajom. Upravo to se želi promijeniti izgradnjom ovakve autoceste.

Brojni građani Australije su podržali ovaj projekt te su vrlo optimistični jer se situacija u svijetu mijenja, tj. brojne države već imaju razrađene zakone i planove kojima se zabranjuje prodaja ili prometovanje klasičnim benzinskim i dizelskim vozilima, te Australija ovakvim projektima želi držati korak sa ostatkom svijeta te pridonjeti zaštiti okoliša. Globalno, u svijetu već ima više od 2 milijuna vozila na cestama, dok se samo ove godine očekuje dodatnih milijun vozila. Takvim trendom će se prometna slika u svijetu vrlo brzo promijeniti.

Ovaj plan također pomaže Velikom koraljnom grebenu

Planirana “električna” autocesta koja će biti smještena pored Velikog koraljnog grebena, pomoći će smanjiti zagađenje. Iscrpljeni koraljni greben u zadnjih 20 godina je izazvao velike kritike prema Australskoj vladi te na ovaj način se također želi pomoći tom vrlo vrijednom Australskom blagu. Svake godine dva milijuna turista posjeti koraljni greben što generira dobit od 1.5 milijardi dolara.

S ovom planiranom autocestom, vlada želi povećati broj električnih vozila za 12 000 do 2020. godine, te na milijun elektirčnih vozila do 2030. Iako je plan ambiciozan, ovakvi potezi i gradnja infrastrukture tokom godina uz ostale mjere i poticaje će zasigurno poticati vozače na kupnju električnih i hibridnih vozila.


Izvor: interestingengineering.com

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close