DHL: dobro usklađena gradska logistika električnim vozilima

Izvor: www.dpdhl.com

DHL Express je započeo pilot projekt u gradu Hagu u Nizozemskoj s modificiranim električnim vozilima za dostavu pošiljaka. Vozila su StreetScooter i Nissan e-NV200. Osim toga projekt je popratilo korištenje dostavnih (cargo) bicikala – DHL Cubicycles u gradu Utrechtu u Nizozemskoj te Frankfurtu u Njemačkoj.

DHL Express je uspješno proširio svoj “City Hub” koncept za održivu gradsku logistiku u gradu Hagu u Nizozemskoj s novim pilot projektom koji uključuje korištenje prilagodljivih električnih vozila. “City Hub” koncept je prvi puta lansiran u ožujku 2017. u Utrechtu, NL i u Frankfurtu, DE, a cilj mu je pronaći ekološka rješenja gradske distribucije.

„Ovim jednostavnim standardiziranim kontejnerima, City Hub postaje fleksibilno rješenje koje će doprinijeti korištenju više električnih vozila, bicikala te čak i povećanju pješačenja kurira na rutama unutar gradskih jezgri.

Prva faza je uspješno povezala kontejnerske bicikle – Cubicycles, koji mogu prevoziti specijalizirane kontejnere mase do 125 kg s prilagođenim prikolicama kapaciteta do četiri kontejnera. DHL-ovo električno dostavno vozilo dovozi prikolicu do centra grada, gdje se kontejneri mogu brzo postaviti na ove cargo bicikle za dostavu do vrata. Jedno od tih vozila je StreetScoter, proizvod start-up tvrtke StreetScooter GmbH koju je DHL grupa 2014. godine kupila. Danas je više od 3,000 StreetScooter vozila u operaciji, ponajviše u Njemačkoj.

Izvor: www.dpdhl.com/

StreetScooter / Izvor: www.dpdhl.com

„Kao jedan od koraka ka dugoročnom smanjenju emisija CO2 na nulu do 2050, Deutsche Post DHL Grupa je postavila za cilj obavljanje 70% dostava prve i zadnje milje ekološkim prijevoznim sredstvima do 2025. godine. City Hub koncept inovativan je način na koji se DHL Express tome cilju približava.“ – rekao je John Pearson, izvršni direktor DHL Express Europe.

Koncept “City Hub” je dio je misije NULA EMISIJA DO 2050. koju DHL provodi kao strateški cilj i o njoj možete pročitati također na Promu klikom na link.

Standardizirani kontejneri korišteni u City Hub konceptu dimenzijama odgovaraju standardnoj paleti za transport te se još jednostavnije i brže mogu prekrcati s jednog transportnog moda na drugi unutar mreže DHL Expressa. Prednosti se ne odnose samo na prevezenu robu već i na  povećanje pouzdanosti kod operacija dostava dokumenata i manjih paketa.

ALMERE – De nieuwe Containerbike van DHL. FOTO: DIEDERIK VAN DER LAAN

Električna dostavna vozila nude veći raspon i kapacitet za dostavu na veće udaljenosti unutar gradova. Iako inicijalni pilot projekt u Hagu uključuje električna vozila, kompanija također planira kasnije uvesti spomenute cargo bicikle – Cubicycles za kraće relacije ili rute s većim zagušenjima.

Svako novo vozilo ili Cubicycle zamijeniti će u prosjeku jedno standardno dostavno vozilo. Svako povučeno standardno vozilo za dostavu koje je u vlasništvu DHL Expressa smanjuje preko osam tona CO2 emisija godišnje, ali i smanjenje emisija ostalih štetnih plinova.


Izvor: dpdhl.com

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close