Kineski JD.com otvara prvi potpuno automatizirani sortirni centar. Ljudi ovdje samo nadgledaju.

Izvor: YouTube screenshot

JD.com Inc, drugi najveći e-trgovinski lanac u Kini, najavio je otvaranje prvog potpuno automatiziranog sortirnog centra u gradu Kunshan u Jiangsu provinciji. Potpuno automatizirano skladište znači potpuno odsustvo manualnog rada odnosno ljudske radne snage za obavljanje logističkih procesa. Dio je to JD-ove strategije izgradnje inteligentnih logističkih sustava, no ujedno i najava zaoštravanja konkurentnosti privatnih logističkih centara.

Cjelokupan proces sortiranja, od odabira paketa do utovara na vozilo, trebao bi biti automatiziran u sortirnom centru Kunshan– prvom ovakve vrste u svijetu.

Uspoređujući s tradicionalnim automatiziranim sortirnim centrima, Kunshan je „pametniji“. Stopa pokrivenosti automatizirane opreme dosegla je 100%, a oko 9.000 paketa moguće je obraditi u jednom satu.

Robotizacija i automatizacija robno-distribucijskih centara nije novost, no do potpune automatizacije ovakvih sustava teško je doći u praksi, stoga je Kunshan trenutno vrijedan pozornosti.

Primjer uporabe umjetne inteligencije u logističkom centru pogledajte na videu:

Uspoređujući s tradicionalnim automatiziranim sortirnim centrima, Kunshan je „pametniji“. Stopa pokrivenosti automatizirane opreme dosegla je 100%, a oko 9.000 paketa moguće je obraditi u jednom satu. Učinkovitost sortiranja na taj način moguće je povećati za četiri puta. Za operacije prekrcaja robe koriste se tzv. AGV vozila (automated guided vehicles). Ova vozila su poznata u logistici i često se primjenjuju u suvremeno opremljenim skladištima kako bi automatizirala pojedine procese.

JD se nada kako će im inteligentne logističke operacije s kojima raspolaže pomoći izdvojiti se od poznatih e-servisa kao što je svima dobro poznati div Alibaba.

U JD-u je rečeno da će se intenzivno investirati u tehnološke inovacije koje mogu smanjiti troškove i povećati mogućnosti sada već sve prisutnijih inteligentnih opskrbnih lanaca.


Izvor: chinadaily.com.cn

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close