Vozite se ovako u automobilu? Pogledajte video s posljedicama i sigurno više nećete!

Foto: blclaims.co.uk

Na dužim putovanjima često možemo vidjeti suputnike u automobilima u raznim pozama dok se namještaju kako bi im putovanje bilo što udobnije. U tom trenutku često zaboravimo na sigurnost u vožnji te putnici odvežu pojaseve, namjeste se da im bude ugodno te ne sjede na sjedalu na ispravan način. Jedan od učestalijih položaja sjedenja koji možemo vidjeti je kada suvozač ili suvozačica sjedi na sjedalu te stavi noge na komandnu ploču. Iako je takav položaj udoban jer je suvozač u poluležećem položaju, izrazito je opasan ukoliko dođe do prometne nesreće. Razlog tome je zračni jastuk koji se u slučaju jačeg udara aktivira te nanosi teške ozljede suvozaču koji sjedi u tom položaju.

U toj situaciji našla se još 2015 godine Auda Tatum. Iako ju je muž, ujedno i vozač, upozoravao da tako ne sjedi,  pri prometnoj nesreći sjedila je upravo u gore navedenom položaju kada se aktivirao zračni jastuk i brzinom od 160 km/h katapultirao joj koljeno u glavu. Pri tome je slomila nos, gležanj i bedrenu kost desne noge te lijevu ruku. Svi ostali su se u prometnoj nesreći izvukli sa par ogrebotina i modrica, dok je Auda imala gore navedene jako teške posljedice te nekoliko operacija i višemjesečnu terapiju. Tek mjesec dana nakon nesreće je stala na noge, a ni danas ne može stajati više od 4 sata.

Iako duga putovanja mogu biti naporna i tijelo se ukoči u istom položaju, radije stanite na odmorištu, prošetajte i osvježite se 10-ak minuta. Sigurnost na prvom mjestu. Bolje stići kasnije nego ne stići uopće.

Pogledajte u videu kako je to izgledalo sa Audom i odmah napominjemo, nije ugodno za gledati. Ukoliko znate nekog tko ovako sjedi, pokažite im članak, promijeniti će mišljenje sigurno.

 

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close