Ford je spreman za automobile budućnosti

Izvor: JuliusKielaitis / Shutterstock.com

Ford je jedan od najstarijih proizvođača automobila u svijetu, i vjerojatno jedini koji razmišlja toliko unaprijed. Glavi direktor tvrtke ozbiljan je u vezi stvaranja konkurentnosti u području autonomnih vozila.

Kada je ranije ove godine Ford, inače tvrtka sa 144 godina iskustva, priopćila da će promovirati vozila bez vozača i bili su prilično optimistični oko toga, mnogi stručnjaci su smatrali da se tvrtka “zaletjela” u nepoznato i nedovoljno istraženo područje. Lako je zamisliti kako se osnivač Forda pronašao u sličnoj situaciji kada je tvrtka odlučila uvesti masovnu proizvodnju u doba kada je ručna izrada bila na vrhuncu.

Fordov trenutni izvršni direktor, Bill Hackett, spreman je za sve što dolazi u budućnosti. Prema njegovom razmišljanju, autonomna vozila u budućnosti bi se mogla koristiti kao usluga koju nitko ne posjeduje ali je svi koriste ili kao osobna vozila koja ne bi trebala sudjelovati u prometnim nesrećama. Kako god bilo, prema njegovim tvrdnjama, Ford je spreman za obje mogućnosti.

Kada govorimo o autonomnim vozilima, svatko ima svoje mišljenje. Zaljubljenici u umjetnu inteligenciju vrlo su optimistični, očekuju da će do 2021. godine svi veći proizvođači automobila imati neko rješenje, međutim postoje i oni koji smatraju da su vozila bez vozača desetljećima daleko.

Ako i dođe do autonomnih vozila, hoće li ih vozači uopće prihvatiti? Ipak, mnogo ljudi uživa u vožnji i želi imati osjećaj kontrole. Pravi zaljubljenici u automobile čak idu do te mjere da odbijaju voziti automobil s automatskim mjenjačem. Tvrtke će se, čini se, u tom slučaju morati boriti za pridobivanje kupaca. Sudeći po optimistima, vrlo brzo ćemo vidjeti na koji način, možda već i 2021. godine.


Izvor: thenextweb.com

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close