Prometna (ne)kultura

Ilustracija/Izvor: pixabay.com

Poštujemo li svjetla na semaforima, puštamo li pješake, stajemo li na znak “stop”…

Kakva je prometna kultura Hrvata? Poštujemo li prometne znakove? Pitate li svakodnevne sudionike u prometu, posebno one u većim gradovima, odgovor bi vjerojatno bio jednoznačan i negativno orijentiran. Rijetki su oni koji u prometu barem jednom nisu svjedočili očiglednom kršenju najstrožih zabrana ili znakova izričitih naredbi. Prolasci kroz crvena svjetla, vožnja “žutim” trakama, nepoštivanje prednosti pješaka na pješačkom prijelazu, ali i neoprezna pretrčavanja pješaka na crveno svjetlo, nabrajanje bi potrajalo.

Ipak, u Hrvatskoj se uglavnom govori o neodgovornim vozačima koji stvaraju probleme na cesti. Međutim, oni su samo jedan od dijelova prometne križaljke, možda najvažniji i s potencijalno najopasnijim oružjem u rukama. Velik broj prekršaja u prometu, iako ponekad toga nisu svijesni, čine biciklisti i pješaci. Donosimo najčešće prekršaje koji čine vozači, biciklisti i pješaci.

Ilustracija/ Izvor: pixabay.com

Nepoštivanje žutog i crvenog svjetla na semaforu

U pravilu pojava žutog svjetla, nakon zelenog, na semaforu znači zabranu prolaska kroz raskrižje. Kroz raskrižje, ako je na semaforu žuto svjetlo, možete proći isključivo ako procijenite da se ne možete sigurno zaustaviti. Procjena što je sigurno prepuštena je vozaču.

Prolazak (nezaustavljanje) na znak “stop”

Znak izričite naredbe koji zahtijeva potpuno zaustavljanje vozila na križanju s cestom s prednosti prolaska (“stop”) većina vozača u Zagrebu shvaća kao popularno zvani “trokut”, tj. znak koji označava križanje s cestom s prednošću prolaska. Drugim riječima, uspore na prilazu znaku, no rijetko tko doista zaustavi vozilo.

Neustupanje prednosti pješacima

Vozač motornog vozila prema prometnim pravilima trebao bi na obilježenom pješačkom prijelazu propustiti svakog pješaka koji ima namjeru prijeći cestu na obilježenom pješačkom prijelazu.

Nepropisan prelazak biciklista preko pješačkog prijelaza

Pravila nalažu: kad na pješačkom prijelazu nije iscrtana biciklistička staza, biciklisti su dužni zaustaviti se, sići s bicikla i prijeći preko pješačkog prijelaza, no ovo pravilo biciklisti vrlo rijetko prakticiraju.

Nepoštovanje crvenog svjetla za pješake

Poštuju li pješaci zeleno svjetlo na semaforu? Što mislite? Naravno, pješaci vrlo često prelaze cestu iako je na semaforu crveno što može dovesti do zaista opasnih situacija. Najveći problem je odsutnost pažnje, jer kad više pješaka krene na crveno, dobar dio ostalih ih slijedi po inerciji uopće ne provjeravajući dolazi li vozilo.


Izvor: Revija HAK, Na našim cestama vlada zakon jačega!, br. 206/207, srpanj/kolovoz 2012. godine, str. 6-9.

Close