Vlasnik Panturista, ARRIVA, dobila koncesiju na Nizozemskim željeznicama

Izvor: railwaygazette.com

Tvrtka kćer njemačkih željeznica (DB) širi poslovanje i osnažuje svoj položaj na tržištu ulaganjem i kupnjom drugih firmi.

Kako piše Global Railway Review, ARRIVA je osvojila petnaestogodišnji koncesijski ugovor za regionalni putnički prijevoz na sjeveru Nizozemske vrijedan 1,6 milijardi eura. Ugovor obuhvaća pogranično područje koje uključuje provincije Groningen, Fryslan i Donju Sasku. ARRIVA svoje usluge na ovom području pruža još od 2005. godine, a novi ugovor o koncesiji odnosi se na razdoblje od 2020.-2035. godine. Ovim ugovorom ARRIVA se obvezala pružati usluge u željezničkom putničkom prijevozu na „Sjevernoj pruzi“ koja obuhvaća regionalni promet oko provincijskih gradova Groningen i Leeuwarden (Friesland) sa spojem Groningena i Leer-a u Istočnoj Friziji. Uslugu će pružati vozni park od 51 obnovljenih vlakova i 18 novih vlakova čime će se povećati kapacitet linija, a posebno će se paziti na učestalost vlakova vikendima i u večernjim satima.

Arriva je 2016. godine dobila 1,5 milijardi funti vrijedan ugovor za prijevoz putnika u Londonskom Overgroundu.

„U dosadašnjoj koncesiji koji ARRIVA već ima na ovom području dokazali smo ne samo našu snagu da se prijavimo za ovakvu koncesiju već da možemo pružati odličnu uslugu našim korisnicima u Nizozemskoj prevozeći 32.000 putnika dnevno u regionalnom prometu.“ izjavio je direktor ARRIVA grupe, Manfred Rudhart. Iz ARRIVE najavljuju i znatna ulaganja u održivije i ekološki prihvatljivije vlakove što je bio sastavni dio ponude sa kojom su osvojili ugovor o koncesiji. Postojeći vlakovi doradit će se kako bi smanjili potrošnju energije i povećali učinkovitost dok će 18 novih vlakova biti pogonjeno biodieselom. Dugoročno je planirano uvođenje elektromotornih vlakova koji bi u potpunosti bili bez štetnih plinova.

Arriva Express Hrvatska / Izvor: pbs.twimg.com

Osim u Nizozemskoj ARRIVA svoje poslovanje širi u Hrvatskoj. Zadnjom akvizicijom kupili su jednog od najvećih hrvatskih prijevoznika Autotrans iz Rijeke i to 78,34% udjela. Ovim preuzimanjem ARRIVA će u hrvatskoj imati oko 1400 zaposlenih, 600 autobusa i 11,5 milijuna putnika godišnje. Osim Autotransa, ARRIVA je već neko vrijeme vlasnik Panturista i GoOpti-ja.

ARRIVA je izvorno britanska prijevoznička firma koju je 2009. godine preuze DB (Njemačke željeznice). U nekoliko desetaka država u kojima posluju ukupno imaju zaposleno preko 60.000 zaposlenih i u 14 europskih zemalja godišnje preveze više od 2,2 milijarde putnika. Usluge koje ARRIVA nudi su autobusni prijevoz, prijevoz putnika željeznicom, tramvajima i lakom željeznicom, prijevoz vozilima hitne pomoći i usluge prijevoza putnika „Vodenim autobusima“. U svojem voznom parku imaju gotovo 20 tisuća autobusa, više od 1.100 vlakova, više od 220 tramvaja i lakih tračničkih vozila te 19 brodova. Više o ARRIVA-i saznajte na poveznici.

O autoru

Marin Dokoza
Magistar željezničkog prometa, entuzijast i ljubitelj željeznice. Zanimaju ga područja održive mobilnosti, željezničkog prometa i urbanog prometnog planiranja.
Close