U SAD-u po prvi puta glasanje o zakonu za autonomna vozila

Foto: www.inautonews.comFoto: www.inautonews.com

Sljedeći tjedan, američki Zastupnički dom trebao bi glasovati o prijedlogu zakona koji će olakšati proizvođačima automobila testiranje tehnologija autonomnih odnosno samovozećih vozila. Povijesni kontekst ovog zakona bit će u nazivu koji je prikladno nazvan “SELF DRIVE Act”, odnosno skraćenica za “Safely Ensuring Lives Future Deployment and Research In Vehicle Evolution Act”, ili što bi u prijevodu otprilike značilo Zakon o samoupravljanju, odnosno “Sigurno osiguravanje života budućeg razvoja i istraživanja u evoluciji vozila”.

Zakonom se predlaže dopuštenje proizvođačima automobila da na cestovno testiranje pošalju čak 25.000 samovozećih vozila na prometnice u prvoj godini stupanja zakona na snagu. Autoindustrija bi tada mogla povećati taj broj tijekom razdoblja od tri godine, do maksimalnog iznosa od 100,000 vozila godišnje. Vrlo interesantno, Zakon o samoupravljanju neće zahtijevati da taj relativno velik broj testnih samovozećih vozila zadovoljava trenutne standarde sigurnosti automobila.

Budući da se tehnologija razvija brže nego što to politika može pratiti, iz Kongresa objašnjavaju kako je potrebno da se regulacija ubrza i uspostavi korak s razvojem tehnologije. Smatraju kako Vlada mora učiniti svoj dio kako ne bi ometala inovacije.

Iako je donošenje takvih zakona gotovo uvijek popraćeno snažnim lobiranjem od strane industrije, iz navedenog se ipak može uočiti kako su vlasti u Sjedinjenim državama vrlo motivirane kako bi omogućile razvoj tehnologije koja potencijalno može donijeti njihovoj autoindustriji prednost u odnosu na konkurenciju u Europi ili istočnoj Aziji. Posebno zato što će buduća samovozeća vozila pružati čitav ekosustav dodatnih usluga s obzirom na to da će biti u potpunosti umrežena i činiti sastavni dio IoT svijeta.

Ideja iza ovog prijedloga zakona je ubrzati razvoj samovozećih vozila, a Kongres planira brže pratiti odobrenje zakona sljedeći tjedan korištenjem pravila koja zaustavljaju dodavanje amandmana. Budući da se tehnologija razvija brže nego što to politika može pratiti, iz Kongresa objašnjavaju kako je potrebno da se regulacija ubrza i uspostavi korak s razvojem tehnologije. Smatraju kako Vlada mora učiniti svoj dio kako ne bi ometala inovacije. Sličan zakon je trenutno u radu u Senatu SAD-a.


Izvor: futurism.com

O autoru

Alen Pavlić Ravšer
Student diplomskog studija inteligentnih transportnih sustava na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područja zanimanja: ITS, V2X komunikacija, kooperativni sustavi, ekološki održiva mobilnost, eMobilnost, upravljanje u incidentnim situacijama.
Close