Sat vremena o autonomnim vozilima

Foto: easyparkgroup.comFoto: easyparkgroup.com

Na poznatoj mreži TED Talks, izdvojili smo pet interesantnih videa, odnosno petero ljudi koji su održali govore o svojim viđenjima što nam donosi budućnost u kontekstu prometa i autonomnih vozila. U prvom videu autorica knjige o legislativi autonomnih vozila i jedan od najvećih autoriteta iz Izraela o pravnim pitanjima vezanim za nadolazeće tehnologije, Limmor Kfiri, dijeli svoja mišljenja o mogućnostima autonomnih vozila.

U drugom priloženom videu Lauren Isaac, govori o svojim iskustvima koje je stekla kao stručnjakinja za transportne tehnologije sa Sveučilišta Cornell u SAD-u, te je također podijelila svoja razmišljanja o autonomnim vozilima.

U trećem videu, Jim Barbaresso također stručnjak u području transporta, konkretnije stručnjak za inteligentne transportne sustave iz SAD-a, sa Sveučilišta Iowa, govori o svojim pogledima te prednostima autonomne vožnje, posebno u smislu povećanja sigurnosti na prometnicama.

U četvrtom videu izdvojili smo također govor na TED Talksu, no od studenta s Illinois Institute of Technology, Sahanda Zeinalia koji se u svom govoru više fokusirao na tehnički pregled i sustav odgovornosti autonomnih vozila.

Za kraj, možete pogledati video lokalnog političara Jonathana Cotea iz Kanade, koji govori o prilagođavanju autonomnih vozila prema zahtjevima prostornog planiranja gradova.


Izvor : TED Talks

O autoru

Alen Pavlić Ravšer
Student diplomskog studija inteligentnih transportnih sustava na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područja zanimanja: ITS, V2X komunikacija, kooperativni sustavi, ekološki održiva mobilnost, eMobilnost, upravljanje u incidentnim situacijama.
Close