Potpisan memorandum za izgradnju Hyperloopa u Indiji

Izvor: hyperloop.global

Hyperloop Transportation Technologies (HTT) i vlada indijske države Andhra Pradesh potpisale su 6. rujna ugovor o prometnom povezivanju indijskih gradova Amaravati i Vijaywada hyperloop tehnologijom.

Nakon prvog predstavljanja Hyperloop-a još kao koncepta 2012. godine, tvrtka Elona Muska, Hyperloop Transportation Technologies sada već počinje Hyperloop ideje i realizirati. U Los Angelesu je 6. rujna 2017. potpisan Memorandum o razumijevanju (MoU) s Upravom za ekonomski razvoj države Andhra Pradesh (APEDB) koji najavljuje izgradnju HTT-ovog transportnog sustava u Indiji. Prema nekim navodima Indija je počela pregovore s HTT-om još u prosincu prošle godine.

Predložena ruta Hyperloop-a povezivati će centre gradova  Vijaywada i Amaravati te bi trebala skratiti postojeće vrijeme putovanja koje traje više od jednog sata na 6 minuta.

Izvor: vlasništvo HTT-a

Izvor: vlasništvo HTT-a

Memorandumom je iznesen plan koji uključuje dvije faze projekta. Prva faza je izvođenje studije izvodljivosti koja će započeti u listopadu te će trajati šest mjeseci. U drugoj fazi trebala bi početi konstrukcija hyperloopa što će prema riječima HTT-a generirati 2.500 radnih mjesta indijskoj državi. Predložena ruta Hyperloop-a povezivati će centre gradova  Vijaywada i Amaravati te bi trebala skratiti postojeće vrijeme putovanja koje traje više od jednog sata na 6 minuta. Investicije za izgradnju primarno će dolaziti od privatnih investitora.

“Jako smo ponosni na ulazak u Memorandum s vladom Andhra Pradesha i dovođenju hyperloop tehnologije u Indiju. U partnerstvu s ostalim učesnicima razvijati ćemo regulatorne standarde za sigurnu i učinkovitu operaciju.” – rekao je Bibop Gresta, predsjednik i suosnivač HTT-a.

Ono što osim trenutnih ekonomskih prednosti još više veseli Naru Lokesha, ministra kabineta za informacijsku tehnologiju u Andhra Pradeshu, jest mogućnost da sustav hyperloopa poveća aktivnost IT sektora na tome području. Država Andhra Pradesh je sedma najveća država u Indiji s populacijom od preko 50 milijuna stanovnika.

O projektu više čitajte na hyperloopindia.in

Preostaje nam pratiti kako će se izvoditi faze najavljenog projekta jer uspješnost izrade hyperlopa u Indiji može biti iskra za još veći broj narudžbi Elonove transportne tehnologije posvuda u svijetu. HTT, osim Indije ima potpisane ugovore u Europi sa Slovačkom, Češkom, Francuskom, zatim s Kalifornijom, Abu Dhabijem, Indonezijom i Južnom Korejom.


Izvori: hyperloop.globalfuturism.com

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close