Primjenjeni ITS i logistika

Foto: aeolix.euFoto: aeolix.eu

Grad Gothenburg u Švedskoj, najveća je luka Skandinavije. Uz to, taj drugi najveći grad Švedske sjedište je industrijskog giganta Volvo grupe, a ujedno i velika podružnica Ericssona. Gotheburg se tako može opisati kao high-tech industrijski grad na vrlo važnim prometnim raskrsnicama sjevera Europe, što je vrlo značajno za industriju toga grada.  Tehničko sveučilište Chalmers, glavni je partner u “živučem labaratoriju” Aeolix konzorcija upravo Gothenburgu. Taj živući laboratorij odnosno living lab nosi naziv Living lab 2 – TermiLab.

Foto: aeolix.eu

Foto: aeolix.eu

U TermiLabu se u jednom terminalu logističko distributivnog centra odvijaju naizgled klasični logistički procesi, no uz primjenu napredne senzorike skupljaju se stvarnovremenski podaci tijekom stvarnih logističkih procesa. Jedan od ciljeva tog Living lab-a je izrada metodologije skupljanja, obrade te distribucije podataka prema svim dionicima nekog logističkog procesa.

Konačni ciljevi projekta su optimizacija logističkih procesa, kao i prilagodba te impementacija takvih tehnologija prema ljudskim faktorima odnosno operaterima koji su ključni dionici u navedenim procesima. Ovaj projekt je vrlo dobar primjer kako se informacijsko-komunikacijske tehnologije u transportu odnosno ITS tehnologije mogu iskoristiti u logistici koja je okosnica razvoja globaliziranog svijeta u kojem živimo.

Foto: chalmers.se

Foto: chalmers.se

Tako da je studijski program ITS-a i logistike upravo mjesto gdje se izučavaju vještine i znanja za ove vrlo važne industrijske procese i njihova unaprjeđenja. Ako ste student Fakulteta prometnih znanosti, vrlo interesantna informacija mogla bi biti da FPZ surađuje s Tehničkim sveučilištem Chalmers koji je glavni partner ovog laboratorija, pa tako svi zainteresirani studenti navedenih studija mogu potražiti informacije na službenim stranicama Fakulteta ili kontaktirati redakciju Proma, kako bi dobili informacije na koji način se mogu zatražiti stipendije za stručne prakse ili studijski boravak na navedenom Sveučilištu, po mogućnosti i u navedenomm projektu Living lab 2 – TermiLab. U redakciji Prom nalaze se studenti, s bogatim međunarodnim iskustvom, izmeđuostalog i sa Chalmersa, te ćemo sa zadovoljstvom pružiti pomoć i savjete prilikom prijave za navedene projekte i stipendije.

Detaljnije o Living Labu može se vidjeti u videu.


Izvor: aeolix.eu

O autoru

Alen Pavlić Ravšer
Student diplomskog studija inteligentnih transportnih sustava na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područja zanimanja: ITS, V2X komunikacija, kooperativni sustavi, ekološki održiva mobilnost, eMobilnost, upravljanje u incidentnim situacijama.
Close