Kako spriječiti mučninu tijekom putovanja?

Izvor: www.onghantourist.com

Kažu da je najzabavniji dio putovanja upravo vožnja do odredišta, međutim ljudi koji pate od ”bolesti kretanja”, točnije – kinetoze,  ne bi se složili. Bez obzira radi li se o vožnji automobilom, autobusom, vlakom ili brodom, obavezno ih prate glavobolja, vrtoglavica, mučnina i povraćanje. No, ne radi se uistinu o bolesti već o normalnom odgovoru tijela na pokret kad sustav za ravnotežu smješten u unutarnjem uhu prima drukčije podražaje od ostalih receptora, u prvom redu vidnih. Mozak prima različite informacije, sustav za ravnotežu mu šalje poruku o kretanju, a oči govore da mirno sjedimo. Ukoliko spadate u ovu nesretniju skupinu putnika, u nastavku se nalazi nekoliko korisnih informacija i savjeta za izbjegavanje mučnine.

 1. Hrana
  Ne odlazite na put gladni, ali jedite najviše 30 minuta prije kretanja laganiju hranu. Za vrijeme putovanja opskrbite se bombonima s pepermintom ili đumbirom jer te arome smanjuju osjećaj mučnine. Krekeri i štapići također nisu loš izbor na putovanju, upijaju višak sline i želučane kiseline, ali i skreću pažnju.
 2. Gledajte ravno kroz prozor
  Ovaj problem se javlja na zadnjim sjedištima automobila. Preporučuje se da sjednete na sredinu sjedala tako da možete gledati kroz vjetrobran. Zatim gledajte u daljinu kako biste smanjili stalne promjene u podražajima vida.
 3. Rashladite se 
  Osjećaj topline pogoršava mučninu. Otvorite barem malo prozor čak i zimi, uz osjećaj hladnoće, pomoći će i cirkulacija svježeg zraka.
 4. Pokušajte spavati
  Putovanje se čini kraće, a dok spavamo nema zbunjivanja mozga zbrkanim signalima. Zato zatvorite oči i pokušajte se malo odmoriti.
 5.  Izbjegavajte intenzivne mirise u voziluI
  Ne jedite u automobilu hranu sa intenzivnim mirisima (sendviče sa žestokim salamama i sl.) te nikako ne pušite. Izbjegavajte korištenje intenzivnih parfema.

Putujete li zrakoplovom, odaberite sjedalo koje se nalazi do prozora kako biste mogli vidjeti kretanje krajolika pod vama, a ako putujete brodom, što više vremena provodite na palubi gledajući obzor pred sobom. Također,  nemojte se voziti unatrag te uvijek gledajte u smjeru ispred sebe.

No, ako vam i dalje ništa od navedenoga ne pomaže – potražite pomoć u ljekarni. Ljekarnik vam može preporučiti –tablete protiv mučnine koje možete kupiti bez recepta.

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close