Zašto električni automobili imaju samo jednu brzinu?

Foto: youtube.com

Električni automobili postaju sve popularniji i to možemo prvenstveno zahvaliti Tesli koja je natjerala proizvođače automobila da počinju sve više razvijati tehnologiju električnih automobila. Čak i u Hrvatskoj se sve više vozača počinje raspitivati o električnim i hibridnim vozilima, te su se neki odlučili čak i za kupnju, a nadamo se da će država to popratiti poticajima za kupnju električnih vozila kao i odgovarajućum infrastrukturom.

Osim što električna vozila imaju značajku “bešumnih” vozila, odnosno buku stvaraju jedino pneumatici i vjetar pri višim brzinama, jedna od značajki je i to što električna vozila imaju samo jednu brzinu i nemaju papučicu spojke kao ni vozila s automatskim prijenosom. Razlog tome je slijedeći:

  1. Električni motori imaju puno veći broj okretaja od benzinskih ili dizelskih motora
  2. Učinkoviti su u velikom rasponu broja okretaja motora
  3. Isporučuju veliki okretni moment već pri niskim okretajima motora

Kao glavna značajka električnih vozila je njihova učinkovitost preko 90%, dok je glavna prednost klasičnih vozila još uvijek domet i dostupnost benzinskih postaja, kao i sama cijena vozila. Električna vozila se svakim danom sve više i više razvijaju te će ih biti sve više na cesti. Iz tog razloga je važno znati kako ona funkcioniraju te ukoliko vas zanima detaljnije zašto ona imaju jednu brzinu, pogledajte ovaj zanimljiv video:

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close