Prvi slovenski SUMP u malom mjerilu-Ljutomer

Ilustracija/Izvor: eu-smartcities.eu

Sustainable Urban Mobility Plan (SUMP) je novi pristup u planiranju urbane mobilnosti te je samim time i najvažnija tema u gradskom prometu. Glavni cilj SUMP-a je poboljšanje pristupačnosti urbanih područja te pružanje kvalitetne i održive mobilnosti i transporta unutar urbanog područja. Da ne bi ostalo sve na riječima i planovima donosimo vam kako je SUMP proveden kod naših susjeda u Sloveniji.

Grad s 3.300 stanovnika, Ljutomer bio je prvo mjesto u Sloveniji koje se „bacilo“ SUMP-a  na „maloj“ skali. Zbog svoje veličine, nezahtjevne topografije i blage klime predstavlja idealan grad koji omogućava vožnju bicikla i šetnju tijekom cijele godine.  

Iako se cijeli grad biciklom može obići u svega pola sata, trenutačne navike građana vrlo su usmjerene na automobile, a 82 % stanovnika putuje automobilom. To je dijelom i zbog porasta razine motorizacije koju je Slovenija doživjela posljednjih godina, kao i kod automobila koji su preferirani kada se uvjeti smatraju neprikladnima za hodanje i vožnju biciklom.

Ilustracija/Izvor: eltis.org

Gradonačelnik Ljutomera komentirao je da je ponosan na grad i njegovo postignuće i vodeću ulogu u području održive mobilnosti u Sloveniji i široj regiji. Gradonačelnik također želi uvesti nove inovativne mjere i naučiti od sadašnjih.

Iskustva i pouke naučene od Ljutomera integrirane su u nekoliko novootvorenih SUMP-ova u Sloveniji.


Izvor: eltis.org

Close