Kazna u iznosu od 1000 kn ako nemate Europsko izvješće o prometnoj nesreći

Ilustracija/Autor: Željka Milivojević

Ne samo da možete platiti kaznu ako nemate vozačku, ako nemate prometnu ili ako nemate dokaz o osiguranju, nego možete platiti kaznu i ako nemate Europsko izvješće o nesreći.

Mnoge vozače iritira zahtjev za pokazivanjem papira koje policijski službenici traže, a još više kad im za izostanak pokazivanja naplate novčanu kaznu.

Svaki policijski službenik u tren oka može doći do podatka je li konkretnom vozaču izdana vozačka dozvola i vrijedi li, o kakvom je vozaču riječ i je li sklon kršenju prometnih propisa. Međutim, zakon traži pokazivanje papira. I kakav god bio, zakon se mora poštivati, stoga je propisana kazna od 300 kuna za zaboravne koji nemaju kod sebe vozačku dozvolu ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole ili je ne pokažu na zahtjev policijskog službenika.

Vozačku dozvolu, doista, mnogi redovito nose sa sobom, ali prometna dozvola je nešto drugo. Ona je vezana uz vozilo. Ako vozilo koristi više osoba, a takav je slučaj vrlo čest, najjednostavnije je ostaviti prometnu u nekom pretincu automobila, gdje biva pohranjena trajno za potrebe bilo kojeg vozača. No je li ostavljanje prometne dozove u automobilu dobra ideja? Pa baš i nije jer ostavljanje prometne dozvole u vozilu je zabranjeno i kažnjiva se novčano s 300 kuna.

Isto tako novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji nema kod sebe važeću prometnu dozvolu za vozilo kojim upravlja ili prometnu dozvolu ne pokaže na zahtjev ovlaštene osobe ili je ostavi u vozilu bez nadzora.

Međutim, nije tu priči kraj. Ima još „papirologije“ za čije nepokazivanje je propisano plaćanje puno skuplje novčane kazne od one propisane za nepokazivanje vozačke i prometne. Novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako na zahtjev ovlaštene osobe ne predoči policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju.

Europsko izvješće o prometnoj nesreći

I za kraj ako nemate plavo-bijelo-žuti formular (Europsko izvješće o prometnoj nesreći!), koji u pravilu dobijete od osiguravatelja pri sklapanju ugovora o obveznom auto osiguranju, bit ćete kažnjeni novčanom kaznom u rasponu od 300 do 1000 kuna.

Sljedeći put kada sjednete u vozilo provjerite imate li svu „papirologiju“ sa sobom!


Izvor: Revija HAK, Papire na sunce, br. 268, listopad 2017. godine, str. 43.

Close