Kad treba početi voziti s upaljenim dnevnim svjetlima

Ilustracija/Izvor: pixabay.com

U Hrvatskoj vozači automobila tijekom ljetnog računanja vremena, od 26. ožujka do 30. listopada, nemaju obavezu paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana. No od toga su izuzeti vozači mopeda i motocikala. Oni, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima. Ako ih se uhvati da nemaju upaljena svjetla morat će platiti kaznu od 300 kuna.

No opet se postavlja pitanje, ponajviše zbog povećanja prometne sigurnosti, nije li ipak bolje  da vozači svih motornih vozila pale svjetla tijekom cijele godine. Naime, i u ljetnim mjesecima, posebice u kišnim uvjetima te na cestama gdje je mnogo sjene (drvoredi), automobili bez svjetala znaju biti gotovo nevidljivi za druge vozače i automobile. Također, vremenski su najdelikatniji uvjeti upravo prije početka zimskog računanja vremena, u listopadu kad je najviše kišnih dana i kad je općenito smanjena vidljivost na kolniku.

Ilustracija/Izvor: večernji.hr

Inače, obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravda se ekološkim razlozima. Naime, nekad su i u Hrvatskoj dnevna svjetla bila obvezna tijekom cijele godine, ali to se promijenilo prije nekoliko godina zbog ekoloških razloga jer automobili s ugašenim svjetlima troše manje goriva, a time i ispuštaju manje CO2 u atmosferu.

Unatoč tome, brojni prometni stručnjaci smatraju kako je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje jer i tijekom sunčanih dana upaljena svjetla pridonose većoj vidljivosti, a time i sigurnosti prometa, odnosno smanjenju broja prometnih nesreća. Ostalim sudionicima u prometu mnogo ste uočljiviji, pogotovo ako vozite sivi ili srebrni automobil, s upaljenim svjetlima nego bez njih.

I za kraj također, treba paziti i kad se prelazi hrvatska granica. Naime, vozači trebaju znati da je tijekom cijele godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj i Švicarskoj. U Ukrajini su dnevna, odnosno kratka svjetla obvezna od 1. listopada do 30. travnja. Na autocestama su dnevna svjetla obvezna u Italiji, dok ih se u Mađarskoj mora paliti na cestama izvan naselja. Isto tako, iako nije zakonska obaveza, u Francuskoj i Njemačkoj se vozačima preporučuje paljenje svjetla tijekom cijele godine.


Izvor: Revija HAK, Ljudsi život je važnije od nekoliko litara goriva, br. 268, listopad 2017. godine, str. 12.-13.

Close