3D naljepnice na cestama

Izvor: www.forum.chryslerminivan.net

Broj prometnih nesreća u Hrvatskoj konstantno raste. Gledajući prema ukupnom broju poginulih u zemljama EU Hrvatska je pri samom vrhu. Navedeno ukazuje da se u Hrvatskoj skoro pa ništa ne poduzima u svrhu sigurnosti na prometnicama. I dalje glavni uzroci prometnih nesreća, prema policijskim izvještajima, su nepoštivanje propisa te neprilagođena brzina.

No, kako se ipak nešto može poduzeti  dokazuju razna inovativna rješenja za povećavanje sigurnosti na prometnicama. Kanada je implementirala jedan od njih. Naime, oni su odlučili lijepiti 3D naljepnice na prometnicama i tako simulirati vozača da smanji brzinu.

Kao što svi znamo, na cesti vas neće ništa natjerati da usporite kao velika udarna rupa, koja se iznenada pojavi ispred vas. Stoga, su se u Kanadi dosjetili da riješe problem brze vožnje – lažnim udarnim rupama.

Izvor: www.hoax-slayer.com

Naime, na internetu su se pojavile fotografije sa kanadskih prometnica na kojima možemo vidjeti prilično duboke i široke udarne rupe koje su zapravo naljepnice. Iako su ove “lažne udarne rupe” najobičnije slike, nadolazećem prometu djeluju trodimenzionalno i realistično. No, ove naljepnice izgleda ipak nisu dio službene prometne kampanje, već su, kako se može zaključiti po fotografijama, samo dio reklamne kampanje za proizvođača automobila, čija se poruka i nalazi nekoliko metara iza nalijepljenih udarnih rupa.

Međutim, Udruga za sigurnost prometa u Vancouveru, uvidjela je kako je to dobar način za smanjivanje brzine stoga je odlučila postaviti 3D naljepnice na pojedinim cestama.

Naljepnice su postavili u područjima s visokim rizikom i školskim zonama a naljepnica prikazuje dijete kako se igra na cesti. Zapravo to su 2D naljepnice koje, kada se vozač približava, postaju potpuno realni prikaz djeteta kako se igra sa loptom, iluzija vrlo brzo privlači pažnju te na taj način navodi vozače da smanje brzinu.

No, iako su naljepnice stekle međunarodnu medijsku pažnju, mišljenja stručnjaka za sigurnost u prometu su podijeljena. Dio njih ističe kako naljepnice navode vozača da naglo reagira te samim time i povećava mogućnost prometne nezgode, no, praksa ipak prikazuje pozitivne rezultate.

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close