Svečana dodjela nagrada „Sigurno na željezničko cestovnom prijelazu“

Foto: Josip Petrlić

U petak 13. listopada u Zagreb Glavnom kolodvoru svečano su uručene nagrade i priznanja učenicima osnovnih škola i njihovim mentorima i to za najbolje radove natječaja „Sigurno na željezničko-cestovnom prijelazu“.

Nagradni natječaj realiziran je u sklopu projekta Implementacija mjera za povećanje sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu na željezničko-cestovnim prijelazima u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine koji Fakultet prometnih znanosti i HŽ Infrastruktura provode već drugu godinu. Fakultet prometnih znanosti nositelj je Projekta, a HŽ Infrastruktura s preventivno-edukativnom akcijom Vlak je uvijek brži, koju provodi od 2000., partner na Projektu.

„Natječajem smo željeli da učenici kreativnim angažmanom aktivno sudjeluju u Projektu te osvijeste potrebu poštivanja prometnih pravila i znakova te moguća rizična ponašanja pri prelasku željezničke pruge.“ – projektni tim

Stručno povjerenstvo izabralo je najbolje učeničke radove i objavilo ih u zborniku koji u sklopu Projekta planiramo dostaviti svim osnovnim škola u Republici Hrvatskoj.

Cijeli događaj zamišljen je kao jednodnevno putovanje u potpunosti u duhu željeznice. Učenici i mentori na događaj su pristigli vlakovima iz raznih dijelova Hrvatske, od Gorskog Kotara, Sjeverne Hrvatske pa sve do Slavonije. Uz dodjelu nagrada i priznanja za učenike održan je prigodni program. Prikazan je edukativni videospot „Pruga nije mjesto za igru – Sigurnost u prometu započinje s tobom“ učenika osnovne škole iz Gunje, film o osobnoj priči hrvatskoga paraolimpijca Mladena Tomića. Nakon svečane dodjele nagrada učenicima svih razreda osnovne škole i njihovim mentorima premijerno je prikazan kratki dokumentarni film „Problem?“, koji također senzibilizira najmlađi uzrast za potrebu poštivanja prometnih pravila. Poslije programa i posjeta Glavnom kolodvoru učenici i njihovi mentori posjetili su Hrvatski željeznički muzej i uz stručno vođenje upoznali se s povijesnom građom hrvatskih željeznica.

„Posebno zahvaljujem vama, djeco, jer bez vas i vaših mentora ne bismo realizirali ovaj natječaj. Vaša sigurnost u prometu svima nam je najvažnija, a zahvaljujući vašem odazivu i angažmanu mogli smo od pristiglih radova tiskati ovaj zbornik koji će završiti u svim osnovnim školama u Republici Hrvatskoj“ – rekla je voditeljica projekta Barić.

Svečanoj dodjeli nagrada i programu prisustvovali su uvaženi predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva unutarnjih poslova, članovi uprava HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza, direktor tvrtke Altpro te ostali partneri Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH. Osim predstavnika spomenutih institucija i firmi u organizaciji i pripremi te provedbi svečane dodjele sudjelovali su i studenti Fakulteta prometnih znanosti koji imaju prilike raditi na projektu tijekom cijele godine. Time Fakultet prometnih znanosti studentima omogućuje dobivanje iskustva i korisnih znanja koje im pomažu na tržištu rada nakon završetka studija.

Detaljnije informacije o projektu dostupne su na poveznici.

Foto: Josip Petrlić

O autoru

Marin Dokoza
Magistar željezničkog prometa, entuzijast i ljubitelj željeznice. Zanimaju ga područja održive mobilnosti, željezničkog prometa i urbanog prometnog planiranja.
Close