Panalpina preuzima posao koji doslovno cvjeta

Internacionalna špediterska i logistička kompanija Panalpina planira steći većinski udio tvtke Airflo. Airflo je kompanija smještena u Keniji i Nizozemskoj, specijalizirana za izvoz cvijeća i povrća i dio je Dutch Flower Group-a (DFG), najvećeg trgovca cvijeća i biljaka na svijetu. Akvizicija je odraz kontinuiranog rasta tvrtke Panalpina na afričkom tržištu i njezinog sve većeg fokusa na usluge prijevoza kvarljive robe.

Airflo je u Keniji drugi najveći zračni špediter, specijaliziran za izvoz svježe ubranog cvijeća, biljaka i povrća diljem svijeta s fokusom na Nizozemsku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Organizira tjedni izvoz do 1.500 temperaturno reguliranih pošiljaka iz Kenije, ukupno 40.000 tona svježe ubranog cvijeća, ponajviše ruža, svake godine.

Kenia_FlowersPanalpina je švicarska kompanija koja pruža špediterske i logističke usluge, a specijalizirana je za interkontinentalni zračni i oceanski prijevoz te upravljanje opskrbnim lancem. Operira u više od 80 država. “Akvizicija Airflo kompanije jača našu prisutnost u Africi te nas čini važnim igračem na tržištu cvijeća u Keniji.”, rekao je Peter Ulber, Panalpinin generalni direktor. Kenija, gdje je Panalpina postavila vlastite operativne sustave još na početku godine, ključno je izvozno tržište hrane i cvjetnih proizvoda. Svježe ubrano cvijeće u 2014. godini činilo je 60% ukupnog kenijskog izvoza zračnim prijevozom.

Dutch Flower Group sastoji se od 30 kompanija, koje su u 2014-toj ostvarile prihod od 1.3 milijarde eura unutar 60 zemalja. Usluge koje nude su uvoz i izvoz te trgovina i marketing ubranog cvijeća, buketa, biljaka i dekorativnog zelenila. Kako izgleda pakiranje cvijeća unutar Dutch Flower Group-a pogledajte u korporativnom videu na linku.

8-Pallets-Ready-to-CoolUsluge koje Airflo pruža u Keniji obuhvaćaju kontrolu kvalitete nakon što uzgajivači isporuče cvjetne proizvode skladištu u Nairobi-u, paletizaciju te dostavu robe spremne za transport robnom agentu u internacionalnoj zračnoj luci Jomo Kenyatta. Sve se događa u temperaturno kontroliranoj okolini, uključujući korištenje vakumskih hladnjača s mogućnošću hlađenja svježeg ubranog cvijeća na 4°C u samo nekoliko minuta. Airflo koordinira svoje pošiljke s avioprijevoznicima i brine se o carinskim postupcima u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol te o daljoj distribuciji svojih proizvoda.

“Uzbuđeni smo zbog ove akvizicije.”, dodaje Colin Wells, stručnjak za rukovanje kvarljivom robom tvrtke Panalpina. “Posao cvijeća doslovno cvjeta, s očekivanim godišnjim rastom izvoza od oko 5%.

DFG i Panalpina složili su se da neće objavljivati financijske detalje dogovora, a sama akvizicija trenutno je subjekt odobrenja kenijskih i nizozemskih vlasti.

Na videu možete pogledati kako se cvijeće tretira u kontroliranoj atmosferi:


Izvor: logupdateafrica.com

Izvori fotografija: trj-inc.comheritage-eastafrica.com

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close