Znate li što je Biometrijsko sjedalo?

Izvor: www.na.faurecia.com

Vožnja ponekad zna biti vrlo stresno iskustvo te taj stres uvelike utječe na ponašanje u vožnji. U takvim situacijama vozači uglavnom voze nesmotreno te često krše prometna pravila. Do sada auto industrija nije ponudila nikakve sustave u vozilu koji bi upozorili ili pomogli vozaču u takvim situacijama.

Tvrtka Ford napravila je najnoviju inačicu sjedala u automobilu, u kojem koristi zdravstvenu tehnologiju praćenja, otkrivanja i upozoravanja vozača kada je njihova razina stresa prilikom vožnje previsoka.

Ova mjerenja vozačeve fiziologije u stanju su detektirati i razinu stresa vozača, a ako je on ili ona previše napet da se u potpunosti ne može koncentrirati na cestu, biometrijsko sjedalo djeluje na način da ograničava brzinu automobila, dajući vozaču upozorenje te blokira dolazne pozive vozačevog mobilnog telefona kako bi se spriječila bilo kakva potencijalna nezgoda.

Izvor: www.wired.com

Radi na principu da prvo nadgleda brzinu disanja vozača putem malog senzora ugrađenog u dio sigurnosnog pojasa. Zatim, djelu upravljača instaliran je dio koji mjeri broj otkucaja srca kao i infracrveni senzori koji se nalaze na upravljaču koji mjere temperaturu lica i temperaturu kože u usporedbi s vanjskom temperaturom. Sveukupno, ta mjerenja vozačeve fiziologije i stanja otkrivaju razinu stresa vozača te ako vozilo otkrije da je vozač previše uznemiren, daje mu upozorenje, a ako ga vozač ignorira dok njegova razina stresa se povećava, biometrijsko sjedalo drugi put upozorava.

Izvor: www.theinquirer.net

Biometrijska sjedala još su uvijek u ranoj fazi razvoja i postoje mnoge prepreke koje Ford mora svladati prije nego što ih inegrira u svoja vozila. No, nadamo se da će ideja zaživjeti i doprinijeti povećavanju sigurnosti na prometnicama.

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close