HAKOM objavio rezultate mjerenja signala

Ilustracija/Izvor: Fotolia

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila je prve rezultate o izmjerenim brzinama mobilnog interneta u hrvatskim mobilnim mrežama. Mjerenje je provedeno HAKOMetrom Plus, internetskom aplikacijom i mjernim alatom.

Rezultati se odnose na drugi i treći kvartal 2017. godine, odnosno od travnja do rujna. Mjere se parametri poput prosječnih brzina i odziva, a rezultati dokazuju da operatori više ulažu u mobilne mreže, osobito 4G.

Tako je prosječna brzina u silaznom smjeru (Download) svih mjerenja u promatranom razdoblju, što uključuje 2G, 3G i 4G tehnologiju, bila 27.6 Mbit/s, dok je za isključivo 4G mjerenja bila 35.9 Mbit/s. Prosječna brzina u uzlaznom smjeru (Upload) svih mjerenja bila je 11.6 Mbit/s, a za 4G mjerenja 15.8 Mbit/s te je istovremeno prosječna vrijednost pinga iznosila 39.8 ms, a za 4G mjerenja 28.4 ms.

Aplikacija se može besplatno preuzeti na Googleovim i Appleovim trgovinama aplikacijama. Do sada je preuzeta preko 13 000 puta, a u posljednjih šest mjeseci provedeno je preko 15 000 pojedinačnih mjerenja.

HAKOM-ovo izvješće u cijelosti možete pročitati ovdje.


Preneseno s: ictbusiness.info

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close