Proširenje tramvajske mreže vrijedno više od 80 milijuna eura

IZVOR: www.prague-stay.com

Još jedan grad odlučio je stati na kraj zagađenjima uzrokovanih prometom. Gradsko vijeće u Pragu odobrilo je značajan plan za proširenjem tramvajske mreže u glavnom gradu Češke. Izgradit će se do 30 novih tramvajskih trasa i produljit će se već postojeće, a sve s ciljem smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima.

Ovaj već odobreni plan provest će se kroz tri faze. Prvi stadij čine tri planirana projekta koja su u najnaprednijoj fazi te će započeti tek tokom sljedećih 5 godina. Ta tri projekta odnose se na proširenje tri već postojećih tramvajskih trasa.

Prva trasa Divoká Šárka – Dědina će se produljiti za 2.4 kilometra te će koštati 893 milijuna čeških kruna (CZK), odnosno 35 milijuna eura. Trasa Sídliště Barrandov – Slivenec produljit će se za 1.9 kilometara te će koštati 691 milijon čeških kruna (CZK), odnosno 27 milijuna eura. Treća trasa Modřany – Libuš duljine 2.1 kilometar predviđa se da će koštati 500 milijuna čeških kruna (CZK), odnosno 19.3 milijuna eura. Sve zajedno, produljenje samo tri trase koštat će oko 81,3 milijuna eura.

Druga faza je provođenje još 16 projekata do 2030. godine vezanih uz tramvajske trase od kojih će najdulji projekt biti linija Choceradská – Jižní Město od čak 6.1 kilometra.

Zadnja faza proširenja urbane željezničke mreže u Pragu uključuje 11 projekata za koje gradsko vijeće namjerava dobiti potrebna odobrenja do 2030. godine. Trenutačno je tramvajska mreža u Pragu ukupno dugačka 142 kilometra te godišnje preveze preko 360 milijuna putnika. Nadamo se kako ćemo u bliskoj budućnosti imati slične primjere i u hrvatskim gradovima.

O autoru

Sebastijan Hleb
Student Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, inicijator inicijative Avantoura te novinar studentskog internet portala prom.com.hr. Područja interesa; cestovni i gradski promet, biciklistički promet te prometno planiranje i projektiranje.
Close