Tesla je predstavila svoja nova remek djela

IZVOR: Screenshot video prijenosa uživo

Američka tvrtka Tesla je predstavila svoj prvi kamion i novi najbrži automobil. U četvrtak 16. studenog 2017. godine CEO Tesle Elon Musk vodio je predstavljanje novih prototipa svoje tvrtke, pred visoko energičnom publikom koja je na svaki fantastični podatak reagirala sa veseljem ravnom onom na nogometnoj utakmici. Doista, svi predstavljeni podaci su impresivni.

Započevši sa performansama samog kamiona, odnosno izvedbom, Elon Musk prvo je rekao da kamion postiže brzinu od 60 milja na sat (96.56 km/h) za samo 5 sekundi. Za usporedbu, kamion pogonjen dieselom postiže istu brzinu za 15 sekundi. Ako vam se razlika ubrzanja između Teslinog kamiona i kamiona pogonjenog na diesel ne čini velikom, možda vas zadovolji podatak da Teslin kamion sa teretom od 80000 lb (36 287,38 kg) postiže ubrzanje od 0 do 60 za 20 sekundi. S druge pak strane, diesel kamion kretao se toliko sporo po ekranu gdje se paralelno prikazivalo ubrzanje jednog i drugog kamiona da je Musk rekao “Ovo lijevo, to što izgleda kao da se ne kreće, to je diesel kamion.” – što je izazvalo smijeh publike.

Pri nagibu od 5% Teslin kamion može postići brzinu od 65 milja na sat (104.61 km/h) dok najbolji diesel kamion može postići brzinu od 45 milja na sat (72.42 km/h).  Kamioni imaju doseg od 500 milja (804.67 km/h) pod maksimalnim opterećenjem pri brzini onoj na autocesti na samo jedno punjenje. Gospodin Musk uzeo je u obzir da je 80% putovanja manje od 250 milja (402.34 km/h) što bi značilo da kamion može putovati od Zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu do Zračne luke u Splitu i nazad, samo sa jednim punjenjem. Naposljetku, svi ti impresivni podaci dobrim dijelom su ostvarivi zbog dizajna kamiona koji je nalik metku. Prostor između kamiona i prikolice gotovo je spojen, stražnji kotači kamiona su prekriveni, a kamion je sa donje strane u potpunosti ravan, tj. zatvoren. Sve to daje kamionu iznimnu aerodinamičnost. O cijeni i dostupnosti Teslinog kamiona za sada nije bilo riječi.

Iz teretne prikolice Teslinog kamiona zvanog Semi, pred publiku se izvezao i novi Teslin Roadster, sportski četverosjed za koji Musk kaže da je “najbrži serijski automobil na svijetu”. Ubrzanje od 0 do 60 milja na sat (96.56 km/h) postiže za 1,9 sekundi (prvi puta ispod 2 sekunde za serijska vozila), a najveća mu je brzina preko 250 milja na sat (402.34 km/h). Četvrt milje (0.402 km) trebao bi prevaliti za oko 8,9 sekundi. Baterija od 250 kWh omogućava Roadsteru autonomiju od preko 1.000 kilometara na autocesti. Automobil će dolaziti sa staklenim krovom koji će biti moguće ukloniti i pretvoriti ga u kabriolet. Sve ovo, dakako, neće biti nimalo jeftino. Za razliku od kamiona, ovdje je Musk bio konkretniji kada je govorio o cijenama. Teslin novi Roadster bit će dostupan po cijeni od 200.000 dolara, a svi oni koji sada uplate polog od 50.000 dolara imat će pravo na kupnju automobila iz prve serije, dok će vozila iz posebne, Founders serije od samo 1.000 proizvedenih komada, koštati po 250.000 dolara. U prodaju bi ova jurilica trebala stići 2020.godine.

O autoru

Sebastijan Hleb
Student Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, inicijator inicijative Avantoura te novinar studentskog internet portala prom.com.hr. Područja interesa; cestovni i gradski promet, biciklistički promet te prometno planiranje i projektiranje.
Close