Origami štit čuva policiju i štedi prostor u vozilima

Izvor: Jaren Wilkey/BYU © 

Profesori i studenti na Brigham Young University-u (BYU) kreirali su pomoću origami tehnike sklopivi štit za zaštitu policijskih službenika od metaka. Kada nije u uporabi štit se lako i brzo sklapa i zauzima manje prostora u vozilima što olakšava njihov prijevoz.

Na Brigham Young sveučilištu (nadalje BYU) osim origami inovacija u svemirskoj logistici neumorno se radi i na drugim kreativnim rješenjima, bliže nama svima ovdje na zemlji. Rješenja su zapravo iste logističke naravi – problem pakiranja i lakšeg prijenosa.

Inženjeri na BYU-u su u suradnji s policijom napravili preklopive balističke barijere za policiju otporne na metke. Štitovi se lako prenose i prevoze, a nose se sklopljeni. Za njihovo proširivanje potrebno je samo pet sekundi. Pružaju zaštitu policijskim dužnosnicima od metaka nekoliko vrsta pištolja.

Na BYU su počeli s jednostavnom mišlju – identificirati trenutno stanje i probleme i ponuditi riješenja. Prema njihovim riječima, velik dio zaštitne opreme koju jake snage danas koriste nije se puno razvio od srednjeg vijeka. Štitovi su uglavnom ravne ploče koje pokrivaju samo jednu osobu. Barijere su teške i nezgrapne što službenicima otežava fleksibilnost i promjenu položaja.

Utvrdili smo da je trenutna oprema koju službenici koriste često preteška i ne prenosi se lako, ne onoliko koliko bi oni željeli.“, Larry Howell, BYU profesor

„Surađivali smo sa specijalnim federalnim agentima kako bismo razumjeli njihove potrebe, kao i sa SWAT timovima, policijskim službenicima i sl. Utvrdili smo da je trenutna oprema koju koriste često preteška i ne prenosi se lako, ne onoliko koliko bi oni željeli.“, rekao je Larry Howell, profesor strojarstva u BYU-u. „Želja nam je stvoriti nešto što je kompaktno, prenosivo i nadasve sigurno.“

Yoshimura dijagram po kojemu je napravljen origami štit / Izvor: YouTube

Barijera koju su dizajnirali Howell i njegovi kolege napravljena je od 12 nepropusnih slojeva težine 55 kilograma, za razliku od klasičnih čeličnih prepreka teških 100 kilograma.

„Može biti u kompaktnom stanju i prevoziti se jednostavno u prtljažniku automobila. Nakon uporabe lako ih se sklapa kada trebate mijenjati poziciju“ – Terri Bateman, BYU profesor

Barijera je napravljenja prema Yoshimura origami dijagramu koji omogućava njezino jednostavno podizanje oko službenika. BYU štit ne pruža zaštitu samo sprijeda, već i sa strana, što je jedna od prednosti u odnosu na trenutno korištene barijere.

Više o primjeni origamija u tehničkim strukama pogledajte na videu:

Prototipne barijere su izuzetno čvrste i nepropusne, a istodobno se kompaktno mogu sklopiti zahvaljujući fleksibilnoj Kevlar tkanini. Istraživači također očekuju njihovu uporabu i za zaštitu djece u školama ili ranjenika u izvanrednim talačkim situacijama.

“Osjećamo kako ovaj proizvod može stvarno napraviti razliku i uštedjeti puno života”, rekao je Bateman.

Izvor: Jaren Wilkey/BYU ©

Više o primjeni origamija u tehničkim strukama pročitajte na: Origami art novosti

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close