Povoljnija kupovina automobila u 2018. godini.

Ilustracija/Izvor: pixabay.com

Od 1. siječnja 2018. godine tvrtke obrtnici i samostalni djelatnici imati će razlog više za pokretanje novih poslova odnosno povećanje voznog parka postojećih nabavkom novih vozila. Stupanjem na snagu odredbi Izmjena zakona o porezu na dodanu vrijednost vlasnici novih vozila u statusu pravne osobe biti će oslobođeni plaćanja pretporeza na kupovinu, održavanje, servisiranje vozila kao i širok spektar drugih porezno priznatih troškova u iznosu od 50% ukupnog iznosa troškova.

Odredba o oslobođenju plaćanja pretporeza na nabavku novog automobila ponovno će stupiti na snagu nakon što je ukinuta 2012. godine u vrijeme mandata ministra financija Slavka Linića.

Poduzetnici će biti oslobođeni 50% pretporeza kupovine ili najma vozila i drugih sredstava za osobni prijevoz, a sve do vrijednosti od 400.000,00 kuna. Vozila i preko toga biti će oslobođeni pretporeza ali samo do navedenog iznosa iako će se moći kupovati i vozila preko navedene vrijednosti, ako njihova knjigovodstvena vrijednost prikazana bez PDV-a ne prelazi granicu od 400.000,00 kuna.

S obzirom na 2012. godinu iznos pretporeza smanjen je za 20% priznatih  troškova, dok je za određene kategorije vozila poput N1 kategorije, vozila za pogrebne usluge, autoškola i taxi vozila  taj iznos bio i ostao nepromijenjen, odnosno isti je priznat u stopostotnom iznosu.

Opravdanje reforme ministra Linića temeljilo se na sprječavanju zlouporabe ovlasti pri nabavci skupocjenih automobila među poduzetnicima, ali su pritom kažnjeni svi pa i oni poduzetnici kojima je otežan daljni razvoj i rast poslovanja.

Ovaj hvalevrijedan potez prvi je pothvat ministra Marića u poticanju kupovine ili najma automobila i povećanju prometa prodaje automobila u Republici Hrvatskoj.

Pretporezi koji će se priznavati u 2018. godini su između ostalog troškovi kupovine automobila, servisiranja, zamjene pneumatika, održavanja itd. Veliki spektar porezno priznatih troškova rezultirati će i rigoroznijom kontrolom troškova, ali krajnji cilj jest poticanje poduzetništva, malih i srednjih obrta.

Smanjenje porezno priznatih troškova sa 70% na 50% po novoj odredbi neće negativno utjecati gospodarstvo upravo iz razloga reformi poreza na dodanu vrijednost, kao i činjenice smanjenja poreza na dobit od 12% odnosno 18% ovisno o prihodima korisnika tih istih troškova.

Također treba spomenuti da obvezno i kasko osiguranje ulaze u porezni odbitak kao i dio troškova registracije. Uz to se i troškovi servisiranja, uporabe i amortizacije obračunavaju prema manjoj stopi poreza na dobit od 12-18% sukladno aktualnom zakonu.

Ukratko nove odredbe Izmjena zakona o porezu na dodanu vrijednost ponovno će aktualizirati porezno priznate troškove u iznosu od 50% na kupovinu, održavanje i servisiranje automobila, a korisnici automobila biti će u povoljnijem položaj i u pogledu smanjenog poreza na dobit u iznosu od 50% porezno priznatih troškova.

S obzirom na liberalizaciju taxi tržišta, priznavanje odbitka pretporeza u stopostotnom iznosu i povoljnijem porezu na dobit možemo očekivati revoluciju taxi prijevoza u Hrvatskoj u nadolazećoj godini kao i porast voznog parka poduzetnika, obrtnika i tvrtki.

 

 

 

Close