Od sada možete automobil parkirati pomoću pametnog telefona!

shop.mercedes-benz.com

Razvojem tehnologije u automobilskoj industriji sustavi za pomoć u vožnji se stalno nadograđuju te postaju sastavni dio automobila bez kojega je danas, pojedincima, nemoguće zamisliti vožnju. Sustavi za pomoć u vožnji su prvenstveno razvijeni kako bi povećali sigurnost u vožnji, međutim neki od njih su zamišljeni da nam olakšaju pojedine radnje, kao što je na primjer – parkiranje. Jedan od inovativnih sustava koji olakšava parkiranje osobnog vozila je Remote parking assist. Naime, on omogućuje da se osobno vozilo parkira na bilo koje parkirno mjesto uz par poteza na pametnom telefonu.

www.bosch-presse.de

Lagano klizeći prstom po zaslonu mobilnog telefona može se elegantno navoditi auto u garažu ili ga ugurati u bilo koje parkirno mjesto. Za tako što automobil mora sadržavati pametni ključ i automatski mjenjač. Vozačev mobitel ne smije biti udaljen više od tri metra od automobila te tako tijekom parkiranja vozač ima dobar pregled situacije dok izvana manevrira autom. Prednosti su jasne: možete ugurati auto na mjesta koja su toliko uska da iz auta ne biste mogli izaći, a isto tako možete, auto i isparkirati bez da ulazite u njega. Prilikom parkiranja, putem pametnog telefona, ultrazvučni senzori i kamere koje pokrivaju svih 360 stupnjeva oko vozila te sprječavaju neželjene dodire s ostalim vozilima.

www.bosch-presse.de

Ova pilot usluga automatiziranog parkiranja s pomoću pametnog telefona udružila je dvije velike kompanije – Bosch je pružio infrastrukturu, dok automobilska tehnologija potječe iz Daimlera. Nije teško zaključiti da kako parkiranje bez vozača smanjuje stres i štedi vrijeme.

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close