Električni brod zaplovit će Nizozemskim vodama

IZVOR: www.electrek.co

Prvi autonomni i u potpunosti električni brod trebao bi zaploviti Nizozemskim unutarnjim vodama u kolovozu ove godine. Nizozemska tvrtka Port-Liner gradi dvije velike u potpunosti električne teglenice nazvane “Tesla brodovi”.

Projekt je vrijedan 100 milijuna eura te je sufinanciran sa 7 milijuna eura iz fondova Europske Unije. Očekuje se da će imati značajan utjecaj na lokalni transport između luke Amsterdam, Roterdam i Antwerp. Glasnogovornik luke Antwerp je potvrdio da je projektu pridodano još 200 tisuća eura u cilju šire inicijative i poboljšanja efikasnosti luke.

Izvršni direktor Ton van Meegen, tvrtke Port-Liner, za web portal namijenjen logističkoj industriji The Loadstar je izjavio: “U Europi postoji negdje oko 7300 unutarnjih plovila od čega je više od 5000 plovila u vlasništvu Belgijskih i Nizozemskih poduzetnika. Možemo graditi najviše 500 brodova godišnje, ali tom brzinom bi nam trebalo oko 50 godina da industrija bude u potpunosti pogonjena električnom energijom.”

Teglenice sa električnom baterijom trebale bi prevoziti od 24 do 280, 20ft (20 stopnih) kontejnera.

Prvih 6 teglenica rasteretit će cestovni promet za 23000 kamiona godišnje. Osim rasterećenja cestovnog prometa, smanjit će se i emisija štetnih ispušnih plinova i smanjiti zagađenje okoliša jer ovi električni brodovi ne proizvode nikakvo zagađenje.

Port-Liner proizvodi svoje brodove, ali su proizveli i tehnologiju pakiranja baterija koja sprema baterije u kontejner.

Gospodin Meegen je rekao da bi im to moglo omogućiti obnovu postojećih teglenica: “To nam omogućuje obnovu teglenica koje su već u pogonu što je od velikog značaja za davanje važnosti obnovljivim izvorima energije u industriji.  Kontejneri se napajaju na obali od strane bez-ugljičnog poslužitelja energije Eneco…”

Prvi brodovi će zaploviti krajem ove godine, a više o temi možete saznati na The Talking Democrat i The Guardian.

O autoru

Sebastijan Hleb
Student Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, inicijator inicijative Avantoura te novinar studentskog internet portala prom.com.hr. Područja interesa; cestovni i gradski promet, biciklistički promet te prometno planiranje i projektiranje.
Close