MUP ulaže 20 milijuna kuna u nove kamere za prebrze vozače

motorbikewriter.com

Na hrvatskim prometnicama godišnje se dogodi između trideset i trideset i pet tisuća prometnih nesreća te strada oko petnaest tisuća osoba. Uzrok većine prometnih nesreća je nepropisna brzina ili brzina neprimjerena uvjetima na cesti. Jedno od mogućih rješenja tog problema su prometne kamere za kontrolu brzine.

w02.varazdinski.hr

U Hrvatskoj su prometne kamere postavljene na lokacijama na kojima je registriran veći broj prometnih nesreća sa smrtnim ili težim posljedicama. One služe ponajprije za nadzor brzine kretanja vozila, ali se po potrebi mogu koristiti i za istovremeno sankcioniranje i nekih drugih prometnih prekršaja kao što su vožnja bez pojasa i nedopušteno korištenje mobitela. Pri sankcioniranju, tolerancija za prekoračenje je 10 km/h za brzine do 100 km/h te 10 posto izmjerene brzine za brzine preko 100 km/h.

www.cityportal.hr

Da uistinu doprinose smanjivanju brzine dokazuje i vijest koju je objavio ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, a to je da će policija ove godine uložiti 19,74 milijuna kuna upravo u uređaje za mjerenje brzine. Sredstva će biti osigurana Nacionalnim programom sigurnosti cestovnih prometa. Za taj će se iznos kupiti 29 fiksnih kamera koje će se postaviti na Podravskoj i Jadranskoj magistrali, u Dubrovniku, Metkoviću i Zadru. Kupljene kamere će imati mogućnost snimanja brzine najmanje šest vozila koja se istovremeno nalaze u zoni nadzora. No, dojam kod vozača će biti da je postavljeno ustvari 85 kamera jer će osim 29 radnih na stupovima javne rasvjete biti postavljeni i “lažni” uređaji, odnosno prazna kućišta u koja će se po potrebi kamere premještati.

Uz fiksne kamere koje će očitavati registarske oznake svih vozila zemalja članica EU i zemalja iz okruženja MUP će kupiti i 60 ručnih uređaja za mjerenje brzine te 15 stacioniranih, na tronošcu, koja će u zoni nadzora “loviti” sve prekršaje najmanje četiri vozila, u oba smjera.

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close