Suradnja za razvoj Mediteranskog koridora

Državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Nikolina Brnjac s članovima Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o Nikolom Ljubanom i Markom Z. Žubrinićem boravila je 23. i 24. siječnja 2018. u radnom posjetu Kraljevini Španjolskoj. 

Kako stoji na stranicama HŽ Infrastrukture, radni posjet hrvatske delegacije predvođen državnom tajnicom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) potaknut je inicijativom dviju država koje u nadolazećem razdoblju, kroz ovakav oblik suradnje, žele zajedničkim nastupom promovirati daljnji smjer razvoja željezničkog sektora dviju prijateljskih država. Suradnja dviju država rezultirala je ponajprije sklapanjem Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, HŽ Infrastrukture d.o.o. kao upravitelja željezničke infrastrukture Republike Hrvatske i ADIF-a kao upravitelja infrastrukture željeznica Kraljevine Španjolske. Time je formalno uspostavljen dijalog kojim se pored upravljanja željezničkom infrastrukturom uspostavlja i suradnja u cilju daljnjeg razvoja Mediteranskog koridora, jednog od devet koridora Osnovne prometne mreže EU-a.

Izvor: www.hzinfra.hr

Izvor: www.hzinfra.hr

Kroz razmjenu iskustava dogovorena je i suradnja na sektorskome planiranju, implementaciji Europskoga sustava za upravljanje željezničkom prometom (ERTMS), razvoju intermodalnog prometa te razvoju logističkih područja i teretnih terminala te na planiranju, projektiranju, izgradnji i održavanju energetskih, signalnih i komunikacijskih željezničkih sustava. Razgovaralo se i o suradnji u razvoju putničkih postaja u cilju osnaživanja željeznica i njihove vodeće uloge na planu društvenog i gospodarskog razvoja te globalne zaštite okoliša.

Tijekom radnog posjeta hrvatska delegacija imala je priliku susresti se i s predstavnicima Ministarstva prometa i graditeljstva Kraljevine Španjolske. Razgovaralo o mogućnostima zajedničkog nastupa u području budućeg širenja Mediteranskog koridora. Riječ je o, za Hrvatsku, vrlo važnoj inicijativi kojom se Republika Hrvatska zalaže za to da se Mediteranski koridor, pored inicijative uključivanja Ploča na spomenuti koridor, proširi i na ličku prugu, čime bi se omogućila povezanost luka Zadar, Šibenik i Split s Mediteranskim koridorom. 

Izvor: ec.europa.eu

Izvor: ec.europa.eu

Izvor: www.hzinfra.hr

Izvor: www.hzinfra.hr

U sklopu sastanaka raspravljalo se i o dinamici kojom se izvode infrastrukturni radovi na španjolskim željeznicama te o izazovima s kojima se susreću upravitelji infrastrukture, i to ne samo u području provedbe projekata, već i u području organizacije prometa.

Tijekom dvodnevnog boravka u Španjolskoj hrvatska delegacija posjetila je i Centar za upravljanje i regulaciju željezničkog prometa, što je bila prigoda za upoznavanje s najnovijim dosezima španjolskih kolega u pogledu razvoja sustava za automatsko upravljanje prometom.

Više pročitajte na: www.hzinfra.hr

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close