Prekretnica u svijetu mobilnosti: Flixbus kreće s testiranjem električnih autobusa

Izvor: Flixbus
  • Europski autobusni operater Flixbus kreće s testiranjem prvih “električnih” autobusa za veće udaljenosti.
  • Prva “električna” autobusna linija veće udaljenosti uspostaviti će se nakon testiranja u Francuskoj i Njemačkoj. 
  • Investicija u električne autobuse najava je prekretnice u svijetu mobilnosti.

FlixBus omogućuje održiva putovanja diljem Europe 

Tvrtka Flixbus od 2013. godine, nakon deregulacije njemačkog tržišta, pruža usluge prijevoza putnika na međugradskim i međunarodnim autobusnim linijama po niskim cijenama. Svoju mrežu autobusnih linija proširili su na 27 zemalja u kojima nude nude alternativan i ekološki način putovanja.

Poslovni model Flixbusa sličan je Uberu – leasing vozila manjih autobusnih operatera umjesto posjedovanja flote vlastitih autobusa.

Prvi E- Bus na veće udaljenosti poruka je proizvođačima autobusa da investiraju i krenu razvijati alternativu čistim dizelskim vozilima. Održiva mobilnost nije samo vezana uz vožnju, odnosno prijevoz putnika već i društvene i ekološke aspekte putovanja.”  – André Schwämmlein

Danas FlixBus, kao europski lider u prijevozu putnika investira u E- Mobilnost kao prva kompanija u svijetu koja kreće s testiranjem E- Busa (električnih autobusa) na velikim udaljenostima. Početkom travnja, prvi će električni Flix-E- Bus započeti testne vožnje u Francuskoj na relaciji od Pariza do Amiensa. Drugi Flix-E- Bus kreće u ljetnim mjesecima iz Hessena prema Baden-Württembergu kao dio proširenja njemačke domaće mreže u vrijeme turističke sezone.

Želimo oblikovati budućnost mobilnosti. Iako je nabavna cijena E- Busa trenutno puno skuplja uvjereni smo da će ova investicija na duge staze  biti vrijedno i isplativo ulaganje kako za razvoj tvrtke tako i za naše korisnike i okoliš.” – rekao je André Schwämmlein, osnivač i izvršni direktor FlixBusa. “Kao davatelji usluga najavljujemo svojevrsnu prekretnicu u svijetu mobilnosti…” –dodao je André.

FlixBus širi tržište

Putovanje autobusom jedan je od ekološki najprihvatljivijih način prijevoza putnika dostupan upravo zahvaljujući modernoj floti i sposobnosti prijevoza većeg broja putnika unutar pojedinog vozila. Putnici koji za duža putovanja odabiru autobus umjesto automobila smanjuju emisije CO2 za čak 80%

Sadašnji trend se odmiče od potrebe posjedovanja privatnog automobila i kreće se prema ekonomiji dijeljenja odnosno razvoju urbanog, modernog i ekološki prihvatljivog javnog prijevoza kao što je autobus. ” – André.

FlixBus će u narednim mjesecima nastaviti investirati u razvoj mreže i usluga kako globalno tako i na području CEE South regije.

“Već početkom travnja otvaramo nove međunarodne linije, a u pripremi je i otvaranje domaćih linija u Hrvatskoj čime želimo ostvariti bolju povezanost hrvatskih gradova, a putnicima učiniti FlixBus lako dostupnim.” – izjavio je Dean Čebohin, direktor razvoja za FlixBus CEE South regiju.

U svrhu ostvarenja misije pružanja pametne i zelene mobilnosti dostupne svima kako bi iskusili svijet, FlixMobility je krenuo u realizaciju dva ključna projekta: FlixTrain, prvi zeleni vlak koji kreće 23. ožujka u Njemačkoj te pokretanje FlixBusa na američkom tržištu, točnije u Kaliforniji na proljeće 2018.

Više o električnim autobusima i planovima za tržište SAD-a pročitajte na linku.

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close