Kraj plaćanja vožnje tramvajem gotovinom u Amsterdamu

Izvor: printscreen en.gvb.nl

Podsustav javnog prijevoza grada Amsterdama od nedavno karakterizira 100% bez gotovinski sustav naplate.

U 2017. godini sustav isključivo bez gotovinskog plaćanja karata uveden je u gradskom autobusnom prijevozu te je u ožujku 2018. godine proširen na tramvajski prijevoz putnika.

Budući da je plaćanje u “kešu” izbačeno kao opcija plaćanja, putnici umjesto toga imaju opciju kupnje karata preko kartomata koji su postavljeni na tramvajskim stanicama ili unutar vozila, korištenjem kreditnih ili debitnih kartica.

Budući da uvođenje ovakvog sustava predstavlja određeni rizik i mogućnost negodovanja pojedinih korisnika amsterdamskog javnog prijevoza, osoblje se pobrinulo prvih nekoliko dana uvođenja u što kraćem vremenu pomoći pri pojavi bilo kakvih problema. Prema portalu DutchNews.nl tek nekoliko korisnika žalilo se kako nisu na vrijeme obaviješteni o promjeni plaćanja. Unatoč tome,uspjeli su platiti svoju uslugu prijevoza kreditnom karticom.

Izvor: printscreen GVB

Amsterdamsko prijevozno poduzeće, GVB, izjasnilo se kako je razlog zabrane plaćanja karata gotovinom povećanje sigurnosti prijevoza tramvajem.


Izvor: www.intelligenttransport.com

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close