Francuska vlada naručuje “100 TGV-a budućnosti”

Francuski ministar financija, Bruno Le Maire, nedavno je najavio javnosti narudžbu 100 TGV vlakova tvrtke Alstom, planiranu do kraja svibnja ove godine.

Narudžba će ujedno biti početak proizvodnje nove generacije vlakova velikih brzina pod nazivom “TGV budućnosti”, programa pokrenutog od strane tvrtke Alstom i SNCF u rujnu 2016. godine. Do kraja 2022./23. godine, takav dizajn trebao bi smanjiti nabavku i operativne troškove za najmanje 20%, s “brzinom recikliranja materijala” s više od 90% i sa smanjenom potrošnjom energije ispod 25%.

Putnicima će se nuditi poboljšana usluga u samom vlaku te bolja povezanost. Procjenjuje se da će cijena iznositi između 2 i 5 milijardi eura.

Sljedeće generacije TGV-a imat će modularni interijer koji će prema očekivanjima mnogih moći ponuditi 20% veći kapacitet, prevozeći tako 700 putnika u usporedbi s današnjim kapacitetom od 500 putnika. Putnicima će se nuditi poboljšana usluga u samom vlaku te bolja povezanost. Procjenjuje se da će cijena iznositi između 2 i 5 milijardi eura.

Očekuje se da će se za nove vlakove koristiti lokomotive s manjim osovinskim razmakom koje su već konstruirane za model Avelia Liberty, kojim Alstom opskrbljuje američku tvrtku Amtrak. Ovakve lokomotive koriste se na relaciji Boston – New York – Washington DC te ih je kompanija predložila i za “High Speed 2” prugu u Velikoj Britaniji.

Prema riječima ministra Le Maire-a, očekuje se da će odbor tvrtke SNCF Mibilites do kraja travnja ili do kraja svibnja ove godine raskinuti ugovor o njihovoj narudžbi TGV PSE i Atlantique vlakova koji datiraju još iz 1980-ih godina. To će svakako biti dobra vijest za osoblje u Alstomovim tvornicama vlakova u mjestima La Rochelle i Belfort.

Novosti vezane uz spajanje dvaju tvrtki, Siemens Mobility i Alstom, iznijet će na konferenciji za novinare 22. ožujka.


Izvor: railwaygazette.com

Close