Google Lens – tehnologija dostupna i preko mobilnih aplikacija

Izvor: https://pixabay.com

Google Lens je stigao na sve mobilne uređaje. Aplikacija koja je bila rezervirana samo za Pixel telefone (mobilni telefoni od tvrtke Google) od nedavno je dostupna za sve mobilne uređaje bilo da se radi o Androidu ili IOS operativnom sustavu.

Što nam zapravo Google lens omogućuje? Najjednostavnije rečeno analizira naše fotografije i prikazuje sadržaj vezan uz njih. Primjerice usmjeravanjem mobilnog uređaja prema nekoj građevini Google Lens će automatski prikazati o kojoj je građevini riječ i navesti najvažnije značajke te građevine.

Ista situacija je i s knjigama, slikama, životinjama odnosno bilo kojim entitetima za koje postoje informacije u googlovoj bazi podataka. Zahvaljujući toj vrlo velikoj bazi podataka i umjetnoj inteligenciji, Google lens prepoznaje zaista veliki broj sadržaja u realnom vremenu.

Izvor: https://twitter.com

Omogućuje nam da usmjerimo svo pametni telefon prema natpisu nekog restorana i sustav će uz pomoć naše lokacije trenutno prikazati recenzije tog restorana.

Jedna od zanimljivih mogućnosti je i ta što Google Lens raspoznaje znakove te je moguće usmjeravanjem uređaja prema ruteru i podacima, spajanje na mrežu.

Dostupan za Android i IOS

Navedena usluga je postojala i prije ali od sada je dostupna za sve uređaje, a ne samo za seriju Google Pixel uređaja. Google Lens na uređaje dolazi s implementiranom drugom Googleovom aplikacijom, Google Photos koju možete isprobati ovdje. Google Photo omogućuje organizaciju naših fotografija i video sadržaja te njihovo spremanje na cloud. Time se oslobađa uvijek važan prostor memorije uređaja.Sve fotografije i video sadržaj koje su pohranjene u aplikaciji Google Photo imaju mogućnost prikazivanja sadržaja koji se nalazi na njima jednostavnim pritiskom na tipku Lens.

Sličnu uslugu pokušava razviti i Intel sa svojim pametnim naočalama. Baziraju se na potpuno različitoj tehnologiji, odnosno u Intelovom sučelju pomoću lasera se proecira hologram na naočalama. No u konačnici bi nam trebale prikazivati sadržaj iz okoline slično kao i Google Lens. Svakako jedna od bitnih razlika je i ta što se ovdje radi o nosivom terminalnom uređaju. Intelove naočale su još u razvojno fazi, ali svakako će biti zanimljivo pratiti u kojem smjeru će se ova tehnologija razvijati.

U konačnici Google Photos i Google Lens zajedničkim snagama omogućuju organiziranje naših podataka, te prikazivanja sadržaja naših fotografija i video materijala bez zauzimanja memorije na našem telefonu.

Najvažnije od svega, usluga se može koristiti za Android i IOS što je veliko povećanje njene dostupnosti. Kako će navedena usluga biti prihvaćena od korisnika tek će se vidjeti.


Više na: www.engadget.comwww.tomsguide.com.

Close