O promu

PROM_Logo_FB-Cover_V04_20151108

Kako je nastao PROM? 

PROM je list studenata Fakulteta prometnih znanosti. Prvo izdanje datira još iz davne 1998. godine, točnije iz prosinca 1998. Sama ideja koja je pokrenula čitavu priču prenosi se generacijama studenata od te davne 98′ sve do današnjih dana. Naime, skupina entuzijasta, sve redom studenti  Fakulteta prometnih znanosti, odlučila je aktivno se uključiti u studentski život i bavljenje studentskom problematikom. Osim raznoraznih tribina, športskih te inih aktivnosti odlučili su pokrenuti studentski list u kojem bi objavljivali članke vezane usko uz prometnu struku.

Pored stručnih članaka našli su se tamo i članci koji su se ticali neposredno studiranja na našem Fakultetu. Prvo izdanje PROM-a prihvaćeno je uz odobravanje studenata pa se ta ista skupina entuzijasta (sada sa nešto povećanim brojem članova) odvažila napraviti PROM broj 2. Sve ostalo je povijest.

PROM danas

Danas PROM broji preko 33 neprekinutih izdanja te preko 10 godina izlaženja. Očito je kako ništa od toga ne bi bilo bez one skupine entuzijasta sa početka ove priče no ne smijemo zaboraviti niti jednu studenticu, niti jednog studenta, niti jednog profesora i asistenta i sve ostale koji su na bilo koji način pripomogli da se PROM održi na nogama sve ove godine i postane zaista respektabilno studentsko glasino na zagrebačkom Sveučilištu. Jedna od bitnih karakteristika koje su omogućile PROM-u da postane ono što je danas bez sumnje je  uredništvo te novinari i suradnici koji su od samih početaka bili otvoreni za nove ideje, konstruktivne kritike i prijedloge. Jedino na taj način PROM je iz broja u broj mogao rasti u svojoj kvaliteti, preciznosti i stručnosti, a da pritom nije gubio mnogo na svom studentskom šarmu. Taj duh održao se sve do danas.

Postojimo zbog studenata

Druga bitna karakteristika je Uprava Fakulteta koja je na vrijeme prepoznala važnost studentskog lista PROM te je sve ove godine bezuvjetno podržavala njegovo postojanje. Posljednja ali nikako ne i najmanje važna karika svakako su i studenti Fakulteta prometnih znanosti odnosno najvjerniji čitaoci. Bez njih PROM ne bi imao smisla jer nije sam sebi svrha nego postoji zbog studenata. Iz redova tih studenata regrutirani su novinari, grafički urednici i drugi suradnici koji su ostavili svoj trag u listu PROM.

Online verzije svih brojeva tiskanog PROM-a

Uznapredovala tehnologija omogućila nam je širenje vidika na osobnoj i profesionalnoj razini tako da je PROM kroz godine poprimao sve jasniju dizajnersku definiciju koja je u skladu sa renomeom koji je prikupljao posljednjih desetak godina. Nadalje, u skladu sa modernim trendovima PROM je od 2009. godine dostupan i u digitalnoj formi. Radi se o poboljšanoj internetskoj verziji PROM-a koja je neko vrijeme bila dostupna studentima FPZ-a no nije u potpunosti zaživjela uglavnom zbog ne adekvatne tehnologije za objavu sadržaja na Internet  u to vrijeme. Danas, u

PROM 33

PROM 33

vremenu  WordPress-a samo nebo je granica. Posebna novost je i mogućnost download-a svih izdanja PROM-a u PDF formatu ili ugodno online čitanje posredstvom flash tehnologije.

PROM je projekt pod okriljem Studentskog zbora Fakulteta prometnih znanosti, Hrvatske akademske zajednice te Udruge studenata Fakulteta prometnih znanosti-TRANS (3 udruge koje djeluju na Fakultetu). Udruge se bave i drugim aktivnostima, a najvažnije među njima su organiziranje studentskih tribina, izrada specijalnog izdanja lista PROM (Brošura za brucoše-PUTOKAZ), malonogometni turnir HAZ promet, razvijanje međunarodne suradnje sa srodnim fakultetima iz regije, Prometijada, darivanje krvi, itd… Prostorija u kojoj se udruge nalaze zajednička je, a nalazi se u ZUK Borongaj, objekt 71D u podrumu (prostorija je premještena iz Vukelićeve 4 2009. godine).

Pozivamo sve zainteresirane studente FPZ-a neka nam se priključe u radu i daju svoj doprinos razvoju studentskog života i studentske zajednice na našem Fakultetu. Ne dopustite da vam studiranje proleti u pukom davanju ispita kada kroz sudjelovanje u radu udruga možete proživjeti svoje studentske dane maksimalno ih iskoristivši.

Kako nam se pridružiti?

Kako možete pomoći razvoju svog lista PROM? Odgovor je vrlo jednostavan-pošaljite e-mail na urednistvo.prom@gmail.com sa prijedlogom za poboljšanje izgleda lista ili kvalitete članaka (napišite nam o čemu želite čitati, koja tema vas posebno zanima i naši novinari će za vas saznati sve iz prve ruke). Ipak, bilo bi nam najdraže kada biste osobno svratili u prostorije uredništva u ZUK Borongaj (objekt 71D, podrum) i svoje impresije, prijedloge za poboljšanje ili samo pohvale uputili autorima članaka, aktualnom grafičkom ili glavnom uredniku. Zapamtite, najviše možete promijeniti ako se i sami angažirate oko pisanja članaka, grafičkog uređivanja  i slično. Zato, ne oklijevajte nego nam se priključite i ostavite svoj pozitivan trag na FPZ-u.

Close