Primjenom znanosti i napredne tehnologije današnjice, stvaramo sigurnije prometnice budućnosti.

O Zavodu


Zavod za prometnu signalizaciju (ZPS) je znanstveno-nastavna te istraživačko-razvojna ustrojbena jedinica u okviru Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koja se bavi ispitivanjima kvalitete prometne signalizacije.

Osnovan je prema odluci Fakultetskog vijeća 2001. godine te od tada pa do danas kontinuirano raste i izvodi projekte vezane uz prometnu signalizaciju. Trenutno je vodeći zavod u području kontrole i ispitivanja prometne signalizacije u Republici Hrvatskoj, a cilj je svojim daljnjim radom i razvojem učvrstiti tu poziciju.

Više o Zavodu > Što sve radimo >

Ispitni laboratorij


Nastavni i znanstveno-istraživački rad Zavoda organiziran je kroz Ispitni laboratorij Zavoda za prometnu signalizaciju.

Laboratorij je namijenjen znanstveno-nastavnim i istraživačkim aktivnostima te je u skladu s time opremljen suvremenim uređajima za ispitivanje prometne signalizacije.

U okviru Laboratorija se nalazi i takozvana suvremeno opremljena i multifunkcionalna „crna soba“ namijenjena za odvijanje prezentacijskih aktivnosti poslovnim partnerima, zatim obavljanje nastavne aktivnosti kao i provođenje simulacije za daljnji razvoj ispitivanja kvalitete prometne signalizacije kao i utjecaja prometne signalizacije na sigurnost u prometu.

Ispitni laboratorij Zavoda za prometnu signalizaciju posjeduje certifikat o kvaliteti poslovanja sukladno normi HRN EN ISO 9001:2015 te je akreditiran od strane Hrvatske akreditacijske agencije prema HRN EN ISO/IEC 17025 (broj potvrde 1189).


Više o laboratoriju >

Centar za istraživanja
cestovne sigurnostiRješenja


Zavod-za-prometnu-signalizaciju-prometni-fakultet-u-zagrebu-retrorefleksija-software

Aplikacija Retrorefleksija


Razvili smo web aplikaciju za pregled i analizu ispitivanja horizontalne prometne signalizacije (oznaka na kolniku) koja omogućuje uvid u rezultate dinamičkog ispitivanja oznaka na kolniku. Aplikacija omogućava pregled, sortiranje i pretraživanje svih postojećih ispitivanja, usporedbu provedenih ispitivanja i dohvaćanje gotovog izvještaja.

Zavod-za-prometnu-signalizaciju-prometni-fakultet-u-zagrebu-RFID

Baza podataka


Baza podataka dio je mrežnog GIS alata koji omogućuje tijela nadležna za ceste, u ovom slučaju Hrvatske ceste d.o.o., njihovo pristupanje i optimizacija svih aktivnosti održavanja s ciljem poboljšanja kvalitete prometnih znakova i time povećanje ukupne cestovne sigurnosti.